07 / 05 / 2024

Rayiç bedel nedir?

Rayiç bedel nedir?

Ülkenin ekonomik durumuna, piyasadaki arz talep dengelerine, gayrimenkulün bulunduğu konuma, gayrimenkulün eski-yeni oluşuna, sosyal statüsüne ve benzeri kriterlere bağlı olan rayiç bedeli nedir? İşte rayiç bedele ilişkin bilgiler..


Rayiç bedel nedir?

Rayiç kelimesi, kelime anlamı olarak bir malın satış değeri anlamına geliyor.Rayiç değer olarak da nitelendirilen rayiç bedel, bir gayrimenkulün  bugünkü piyasa koşullarındaki satış bedeli oluyor.

Rayiç bedel, ülkenin ekonomik durumuna, piyasadaki arz talep dengelerine, mülkün bulunduğu konuma, mülkün eski-yeni oluşuna, sosyal statüsüne vb. kriterlere bağlı oluyor.

Söz konusu rayiç bedelin belirlenmesindeki faktörler o günün koşulları olarak karşımıza çıkıyor.Bu değer verilirken önem arz eden bazı kıstaslar aşağıda yer alıyor:

* Semtin özellikleri,

* Semtin oluşumu, 

* Semtin konumu,

* Semtte yer alan önemli eğitim merkezleri,

* Semtin sahip olduğu doğal ve mimari güzellikler,

* Semtte yaşayan kimselerin sosyo-ekonomik durumu,

* Bölgede yer alan alışveriş merkezleri, dükkanlar, eğlence merkezleri, önemli konut projeleri,

* Semtin bulunduğu lokasyon, merkezi bölge olması ya da merkezi bir bölgeye olan yakınlığı.

Yukarıda belirtilen etmenlerin seviyesi, rayiç bedeli etkiliyor. Örneğin, konum olarak denize yakın, önemli eğitim merkezlerine yakın bir gayrimenkulün değeri, bu yerlere uzak olan gayrimenkullerin değerinden daha yüksek olabiliyor.

Aynı zamanda şehir içindeki aynı özelliklere sahip bir konutun rayiç bedeli, şehir dışındaki konuttan daha yüksek olabiliyor.

Rayiç bedel ne işe yarar?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com



Önerilen Bağlantılar : Yeni konut projeleri