05 / 05 / 2024

Rayiç bedel nedir nasıl hesaplanır?

Rayiç bedel nedir nasıl hesaplanır?

Bir mülkün bugünkü piyasa koşullarındaki alım satım bedeli olan rayiç bedel nedir nasıl hesaplanır? Rayiç bedel nasıl belirlenir? İşte rayiç bedel...


Rayiç bedel nedir nasıl hesaplanır?

Rayiç bedel, alım satım işlemlerinde satışa konu olan gayrimenkulün minimum piyasa değeri olarak ifade ediliyor. Peki rayiç bedel nedir nasıl hesaplanır? Rayiç bedel nasıl belirlenir? diyorsanız işte yanıtı...


Rayiç bedeli etkileyen en önemli faktör konum oluyor. Rayiç bedel hesaplanırken, o konut veya arsanın şehir merkezine olan uzaklığı, önemli ölçüde belirleyici oluyor. Konumdan bahsedilirken tek etken şehir merkezine olan uzaklık olmuyor. Şehir merkezine uzaklığa ek olarak; alışveriş merkezleri, dükkanlar, eğlence merkezleri, eğitim merkezleri, önemli konut projeleri vs. gibi faktörler de konumu etkileyici fakötler olarak biliniyor. 


Bir semtteki evin rayiç bedelini hesaplarken, konutun yer aldığı semtteki en az üç evin rayiç bedelini ve konutun metrekarelerinin bilinmesi gerekiyor. Bu üç evin rayiç bedelinin toplamı, üç evin toplam metrekaresine bölerek; bu semtte metrekare başına kaç lira rayiç bedel olduğunu bulaunabiliyor.


Metrekare başına düşen rayiç bedel, rayiç bedelini bulmak istenilen evin metrekaresi ile çarpılıyor. Böylece, evin gerçeğe yakın değeri dediğimiz piyasa değerini yani rayiç bedelini bulunmuş olunuyor.

Rayiç bedel nereden öğrenilir?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com