05 / 05 / 2024

Rayiç bedel yazısı nereden alınır?

Rayiç bedel yazısı nereden alınır?

Bir mülkün bugünkü piyasa koşullarındaki alım satım bedeli rayiç bedel olarak karşımıza çıkıyor. Peki rayiç bedel yazısı nereden alınır? diyorsanız işte yanıtı...


Rayiç bedel yazısı nereden alınır?

Rayiç bedel, satışa konu olan taşınmaz malın değerini belirliyor. Rayiç bedel, güncel piyasa koşullarına göre tespit ediliyor.


Taşınmaz malların satış bedeli rayiç bedelden düşük olamıyor.Taşınmazın rayiç bedeli, gayrimenkulün türüne göre defterdarlıklar veya mal müdürlükleri tarafından tespit ediliyor. Belirlenen bu bedel doğrultusunda ise, taşınmaz satışları yapılıyor.


Taşınmazın şehir içinde veya dışında bulunması rayiç bedeli belirleyen önemli bir faktör olarak karşımıza çıkıyor. Örneğin, şehir içindeki aynı özelliklere sahip bir taşınmazın rayiç bedeli, şehir dışındaki konuttan daha yüksek oluyor.Peki rayiç bedel yazısı nereden alınır? diyorsanız işte yanıtı...


Evin veya arsanın ya da bir başka taşınmazın rayiç bedel yazısını almak için yada öğrenmek için o gayrimenkulün bağlı olduğu belediyeye gitmek yeterli oluyor. 


Taşınmaza ait ada ve parsel bilgilerinden veya ad ve soyada göre emlak beyanlarından bakılarak bulunduğu mahalle, cadde ve sokak bilgilerine göre gayrimenkulün o yılki rayiç bedel ve arsa birim değeri öğrenilebiliyor. 

Rayiç bedel nedir nasıl hesaplanır?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com