05 / 05 / 2024

Rayiç bedeli etkileyen unsurlar!

Rayiç bedeli etkileyen unsurlar!

Rayiç bedel tespiti, gayrimenkulün türüne göre defterdarlıklar veya mal müdürlükleri tarafından yapılıyor. Peki rayiç bedeli etkileyen unsurlar nelerdir? diyorsanız işte yanıtı...


Rayiç bedeli etkileyen unsurlar!

Rayiç bedel; bir mülkün bugünkü piyasa koşullarındaki alım satım bedeli olarak tanımlanıyor. Pazar değeri olarak tanımlanan rayiç bedel; piyasada oluşan değer ve emlak vergisi bedelini esas alan değer olmak üzere iki türe ayrılıyor.


Bir taşınmazın rayiç bedeli, gayrimenkulün türüne göre defterdarlıklar veya mal müdürlükleri tarafından tespit ediliyor. Belirlenen tutar doğrultusunda ise, gayrimenkul satışları yapılıyor.


Rayiç bedel hesaplamaları bazı kıstaslar baz alınarak yapılıyor. Peki rayiç bedeli etkileyen unsurlar nelerdir? diyorsanız işte yanıtı...


Taşınmazın şehir içinde veya dışında bulunması rayiç bedeli belirleyen önemli bir faktör olarak karşımıza çıkıyor. Örneğin, şehir içindeki aynı özelliklere sahip bir taşınmazın rayiç bedeli, şehir dışındaki taşınmazdan daha yüksek oluyor. Rayiç bedeli etkileyen diğer unsurlar ise şu şekilde:


- Önemli konut projeleri,

- Alışveriş merkezleri, 

- Dükkanlar, 

- Eğlence merkezleri 

- Eğitim merkezleri,

- Merkezi lokasyon,

- Yaşayan nüfusun sosyo–ekonomik durumu. 

Rayiç bedel hesaplama formülü nedir?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com