19 / 04 / 2024

Kiracılara güzel, ev sahiplerine kötü haber!

 Kiracılara güzel, ev sahiplerine kötü haber!

Yeni Ekonomi Programı'ndan gayrimenkul sektörünü ilgilendiren iki önemli karar çıktı. Kararlara göre, kiralar TÜFE'ye bağlanacak ve gayrimenkullerden rayiç bedel üzerinden değil, gerçek değeri üzerinden vergi alınacak.


Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Yeni Ekonomi Programı'nda (YEP) yer alan düzenlemeleri açıkladı. Buna göre, kiralar TÜFE'ye bağlanacak ve gayrimenkullerden rayiç bedel üzerinden değil gerçek değeri üzerinden vergi alınacak. 

Kiralar yavaş yavaş artacak

Hürriyet'te yer alan habere göre, YEP'ten konut sektörü ile ilgili iki önemli karar çıktı. Ev sahiplerini ve kiracıları yakından ilgilendiren karara göre, kiralar daha düşük oranda artarken, ev sahipleri ve arsa sahipleri daha yüksek vergi ödeyecek.

TÜFE ve ÜFE farkı

TUİK'in verilerine göre, TÜFE Ağustos'ta yüzde 2,30 artarken yıllık bazda yüzde 17,90 seviyesine ulaştı. Ağustos ayı yurt içi üretim enflasyonu (ÜFE) ise yüzde 32 oldu. ÜFE ve TÜFE arasındaki fark bir yılda en az bir kiraya ulaşıyor. Aylık kirası 1000 TL olanlar için aradaki yıllık fark 1700 TL'yi, 2000 TL olanlarda ise 3400 TL'yi aşıyor.