08 / 05 / 2024

Rayiç bedel ne işe yarar?

Rayiç bedel ne işe yarar?

Bir taşınmazın pazar değeri olarak da bilinen rayiç bedel, bugünkü piyasa koşullarındaki alım satım bedeli olarak tanımlanıyor. Peki rayiç bedel ne işe yarar?


Rayiç bedel ne işe yarar?

Rayiç bedel, bir gayrimenkulün günümüz piyasasındaki alım-satım değeri oluyor. Rayiç bedel, pazar değeri olarak da adlandırılıyor.


Ayrıca piyasada oluşan değer ve emlak vergisini esas alan değer olmak üzere ikiye ayrılıyor. Emlak vergisi rayiç bedeli saptanırken mülkün minumum değeri hesaplanıyor. Ayrıca  emlak  vergisi için ödenecek bedel, söz konusu rayiç bedeller üzerinden emlak vergisi oranlarının hesaplanması ile bulunuyor.Emlak vergisine esas rayiç bedel genellikle piyasa değerinin altında kalıyor.Peki rayiç bedel ne işe yarar?


Arsa, konut, dükkan vb. bir gayrimenkule sahip olduğunuzu düşünelim.. Seneler önce aldığınız bu gayrimenkulü satmak istiyorsunuz. Alıcı da bulduktan sonra tapu dairesinde işlemler başllatılıyor. Alım- satım işlemlerinin gerçekleşmesi için öncelikle tapu rayiç bedelinin tespit edilmesi gerekiyor. 


Taşınmazın rayiç bedeli hesaplamaları bazı kıstaslar baz alınarak yapılıyor. Örneğin, taşınmazın bulunduğu semt, konutun manzarası, konutun ulaşım olanakları gibi.Rayiç bedel hesaplanırken göz önünde bulundurulan

diğer faktörler aşağıda yer alıyor:


- Önemli konut projeleri,

- Alışveriş merkezleri, 

- Dükkanlar, 

- Eğlence merkezleri 

- Eğitim merkezleri,

- Merkezi lokasyon,

- Yaşayan nüfusun sosyo–ekonomik durumu. 

Rayiç bedel nedir?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com