02 / 05 / 2024

Paydaşlığın giderilmesi davası nedir?

 Paydaşlığın giderilmesi davası nedir?

Bir gayrimenkul üzerinde kişiler ortak paylara sahip olabiliyor ve daha sonra bu paydaşlığın giderilmesini isteyebiliyor..Peki paydaşlığın giderilmesi davası nedir?Paydaşlığın giderilmesi davası nasıl açılır?


Paydaşlığın giderilmesi davası nedir?

Paydaşlığın giderilmesi,bir taşınmaz maldaki ortak mülkiyet veya kullanım hakkının ortaklar arasında paylaşılma veya satılması suretiyle sona erdirilmesi anlamına geliyor.


Medeni Kanunda da yer alan hükümlere göre paylı mülkiyete sahip olan paydaşlardan her biri, paylı mülkiyeti devam ettirme yükümlülüğü bulunmuyorsa, malın paylaşılmasını isteyebiliyor. Bu hakkını kullanmak isteyen paydaşların dava açması gerekiyor.


Paydaşlığın giderilmesi davası sulh hukuk mahkemelerinde açılıyor. söz konusu davada yetki; Hakkında paydaşlığın giderilmesi davası açılacak olan taşınmaz hangi il ya da ilçe sınırlarında ise o yer sulh hukuk mahkemesinde oluyor.


İzale-i şuyu davası açmak isteyen paydaşın bir dilekçe ile bu mahkemeye müracaat etmesi gerekiyor.


Paydaşlığın giderilmesini isteme hakkı,en çok on yıllık süre ile sınırlandırılabiliyor.Gayrimenkullerde paylı mülkiyetin devamına ilişkin sözleşmeler, resmi şekle bağlı olup tapu kütüğüne şerh verilebiliyor.


Paylaşma biçiminde uyuşma sağlanamaz ise paydaşlardan birinin istemi üzerine hâkim, malın aynen bölünerek paylaştırılmasına karar veriyor fakat bölünen parçaların değerlerinin birbirine denk düşmemesi hâlinde eksik değerdeki parçaya para eklenerek denkleştirme sağlanmasına karar veriyor.


Söz konusu bölme istemi durum ve koşullara uygun görülmezse ve özellikle paylı malın önemli bir değer kaybına uğramadan bölünmesine olanak yoksa, açık artırmayla satışa hükmolunuyor. Satışın paydaşlar arasında artırmayla yapılmasına karar verilmesi, bütün paydaşların rızasına bağlı oluyor.


İzale-i şuyu davasının şartları nelerdir?



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com