
Paydaşlığın giderilmesi olarakta bilinen izale-i şuyu davası,taşınmaz hissedarı tarafından taşınmaz malın bölünmesi için açılabiliyor.Peki izale-i şuyu davası harcı ne kadar?
İzale-i şuyu davası harcı ne kadar?
İzale-i şuyu davası, paylı mülkiyete sahip olan paydaşlardan her biri, paylı mülkiyeti devam ettirme yükümlülüğü bulunmadıkça, malın paylaşılmasını isteyenler tarafından açılabiliyor.
Bir gayrimenkulde, mülkiyet hissesi olmayıp intifa hakkı bulunan şahsın ortaklığın giderilmesi davası açması mümkün olmuyor.İştirak halindeki mallarda tasfiye memurunun dava açma hakkı bulunuyor.Müşterek mülkiyette, borçlu paydaşın payı belli olduğundan, alacaklının bu payı müstakilen haczettirip satması mümkün olduğundan izalei şüyu davasını açmaya gerek kalmıyor. Bir gayrimenkulu ölünceye kadar bakma sözleşmesi ile iktisap eden kimse, tapu ile malik olduğundan bu mala ait ortaklığın giderilmesi davasını açabiliyor.
Davada, paylaşma biçiminde uyuşma sağlanamazsa paydaşlardan birinin istemi üzerine hâkim, malın aynen bölünerek paylaştırılmasına, bölünen parçaların değerlerinin birbirine denk düşmemesi hâlinde eksik değerdeki parçaya para eklenerek denkleştirme sağlanmasına karar veriyor.Peki
izale-i şuyu davası harcı ne kadar?
Alıcı hissedarsa diğer hissedarların hisselerinin karşılığı ; Alıcı üçüncü şahıs kişi ise satış bedelinin tamamını ödemekle yükümlü oluyor.
Alıcı hissedarsa, kendi hissesinin değerinin %1’i kadar bir tellaliye ücreti ödüyor. Ancak alan kişi üçüncü şahıs ise bu bedeli ödemiyor.
Satın alınan hisse üstünden %1,65’i oranında oluyor. Yani mülkü satın alan hissedarsa öteki hissedarların payı üzerinde; satın alan üçüncü kişi ise tüm satış bedeli üzerinden alım harç masraflarını ödüyor.
İzale-i şuyu davası kdv oranı!
Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com