23 / 11 / 2024

İzale-i şuyu davasının şartları nelerdir?

 İzale-i şuyu davasının şartları nelerdir?

Medeni kanunda da yer alan izale-i şuyu, ortak mülkiyete sahip olanların söz konusu taşınmaz üzerinde ortaklığın giderilmesi için açılıyor.İzale-i şuyu davasının açılması için bazı şartlar bulunuyor.Peki izale-i şuyu davasının şartları nelerdir?


İzale-i şuyu davasının şartları nelerdir?

Ortaklı gayrimenkullerde, ortaklar arası anlaşmazlık çıkınca, ortaklığın kaldırılması için başvurulan yönteme izale-i şuyu yani ortaklığı giderme deniyor.

Taşınmaz üzerinde hak sahibi malikler tarafından açılan dava da izale-i şuyu davası olarak adlandırılıyor.


Ortak malın taksimi aynen mümkün olmuyor ise mahkemece satılarak bedellerinin paylaştırılacağı Medeni Kanunda belirtiliyor. İzale-i şuyu davasında temel amaç ortaklar arasında çıkan anlaşmazlıkların ve uyuşmazlıkların mahkeme yolu ile ortaklıklarının giderilerek çözülmesi oluyor.Söz konusu taşınmazın bölünebilir nitelikte olması halinde mahkemece taşınmazın aynen paylaştırılmasına,aksi durumda açık arttırma yolu ile satılmasına karar veriliyor.


Taşınmaz mallar üzerinde ortaklığın giderilmesi için dilekçe ile mahkemeye başvurulması gerekiyor.Bu konuda yetki Sulh Hukuk Mahkemesine ait oluyor.


İzale-i şuyu davasının şartları..


İzale-i şuyu davası açmak için bazı şartlar aranıyor. Paydaşlığın giderilmesi davasında dava açma hakkı paydaşlara ait oluyor. Türk Medeni Kanunu 698/I’e göre paydaşlardan her biri malın paylaşılmasını isteyebiliyor. Bu maddeye göre paydaşlığın giderilmesi davası açabilecek kişiler taşınmaz malın paydaşı olan kişiler oluyor.


Paydaşlığın giderilmesi davasını paydaşlardan her biri ayrı ayrı açabileceği gibi birden fazla paydaş diğer paydaşlara karşı da açabiliyor. Davanın davalısı ise diğer paydaşlar oluyor. 


Davalı durumunda olan paydaşların da davacılar gibi taşınmazdaki ortaklığın ne şekilde giderilmesi gerektiğine ilişkin talepte bulunma hakları oluyor.



İzale-i şuyu davası masrafları!



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com