28 / 04 / 2024

Paydaşlığın giderilmesi dava dilekçesi!

 Paydaşlığın giderilmesi dava dilekçesi!

Paydaşlığın giderilmesi davası,taşınmazda ortak mülkiyet olarak sahip olan hissedarların mallarının bölüştürülmesi için açılıyor.Peki paydaşlığın giderilmesi dava dilekçesi nasıl yazılır?İşte paydaşlığın giderilmesi dava dilekçesi..


Paydaşlığın giderilmesi dava dilekçesi!

Paydaşlığın giderilmesi giderilmesi diğer bir ifade ile izale-i şüyu; bir taşınmaz maldaki ortak mülkiyet veya kullanım hakkının ortaklar arasında paylaşılması veya satılması nedeniyle sona erdirilmesi için açılıyor.


Söz konusu davada taşınmazın hakim tarafından bölünen parçaların değerlerinin birbirine denk düşmemesi halinde eksik değerdeki parçaya para eklenerek denkleştirme sağlanmasına  karar veriliyorr.


Bölme isteği durum ve koşullara uygun görülmezse ve özellikle paylı malın önemli bir değer kaybına uğramadan bölünmesine olanak yoksa, açık artırmayla satışa sunulabiliyor. Satışın paydaşlar arasında artırmayla yapılmasına karar verilmesi, bütün paydaşların rızasına bağlı oluyor. 


Paydaşlığın giderilmesi için bir dilekçe ile Sulh Hukuk Mahkemesine müracaat edilmesi gerekiyor.Paydaşlığın giderilmesi davası dilekçe örneği aşağıda yer alıyor.


Paydaşlığın giderilmesi davası dilekçe örneği..


………………... SULH HUKUK HAKİMLİĞİ'NE


DAVACILAR : 


DAVACI  VEKİLİ : 


DAVALI : 


DAVA KONUSU : İzaleyi Şuyuu- (Ortaklığın-Paydaşlığın giderilmesi) talebinden ibarettir.


OLAYLAR :


1. …………..-İli, ……………….. İlçesi, ……………….. mahallesinde kain ve tapunun …./… Ada, …. Parsel sayılı ve tamamı ……………… m2 bulunan gayrimenkul üzerinde davalılar …………….. ve ………………. Belediyesi ile müvekkilim olmak üzere üç kişinin hissedarı olup, bu yer hakkında hissedarlar arasında çok defa girişimde bulunulmuş olmasına rağmen rızası taksim hususunda bir anlaşma sağlanmamıştır.


2. Duruşmaların yapılarak rıza-i taksim ve fiili taksim konusunda anlaşma sağlanamadığından satış suretiyle şüyuun izalesini talep etme zorunluluğu doğmuştur.


HUKUKİ SEBEPLER : Medeni Kanun m. 698 ve ilgili diğer hükümleri, Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu ve ilgili sair mevzuat.


SUBUT DELİLLER : Tapu kaydı, bilirkişi, keşif, tanıklar ve gerektiğinde her türlü hukuki deliller.


SONUÇ ve TALEP : Netice olarak yukarıda ada ve parsel sayıları ve yüzölçümü gösterilen gayrimenkul üzerinde hissedarlar arasında rıza taksim hususunda ittifak sağlanamadığından satış suretiyle zikrolun gayrimenkulun şüyuunun izalesini ve paydaşlığın giderilmesini saygıyla arz ve talep ederim


……/……/201…


Davacı Vekili


EK:


1.) Onanmış vekaletname örneği,


2.) Tapu kaydı



Ortaklığın giderilmesi davası nasıl sonuçlanır?



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com