27 / 04 / 2024

İzale-i şuyu davasında süre nedir?

 İzale-i şuyu davasında süre nedir?

Paydaşlığın giderilmesi davası olarak da bilinen izale- i şuyu davası, bir taşınmaz hissedarı tarafından malın bölünmesi için açılabiliyor. Peki izale-i şuyu davasında süre nedir?


İzale-i şuyu davasında süre nedir?

İzale-i şuyu davası, paylı mülkiyete sahip olan paydaşlardan her biri, paylı mülkiyeti devam ettirme yükümlülüğü bulunmadıkça, malın paylaşılmasını isteyenler tarafından açılabiliyor.


İzale-i şuyu davaları sulh hukuk mahkemelerinde açılıyor. İzale-i şuyu davasında yetki; Hakkında paydaşlığın giderilmesi davası açılacak olan gayrimenkul hangi il ya da ilçe sınırlarında ise o yer sulh hukuk mahkemesinde oluyor.


İzale-i şuyu davası açmak isteyen ortağın bir dilekçe ile bu mahkemeye müracaat etmesi gerekiyor.Davada, paylaşma biçiminde uyuşma sağlanmadığı takdirde paydaşlardan birinin istemi üzerine hâkim, malın aynen bölünerek paylaştırılmasına, bölünen parçaların değerlerinin birbirine denk düşmemesi hâlinde eksik değerdeki parçaya para eklenerek denkleştirme sağlanmasına karar veriyor. Peki izale-i şuyu davasında süre nedir? diyorsanız işte yanıtı..


İzale-i şuyu davasında yetki; Hakkında ortaklığın giderilmesi davası açılacak olan taşınmaz hangi il ya da ilçe sınırlarında ise o yer sulh hukuk mahkemesinde oluyor. Dava süresi ise mahkemenin yoğunluğuna göre değişiklik gösteriyor. 

İzale-i şuyu davası harç miktarı nedir?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com