27 / 04 / 2024

Paydaşlığın giderilmesi dava masrafları!

 Paydaşlığın giderilmesi dava masrafları!

Paydaşlardan her biri ortak mülkiyeti sonlandırmak için paydaşlığın giderilmesi davası açabiliyor.Söz konusu davada bazı masraflar bulunuyor.Peki paydaşlığın giderilmesi dava masrafları nelerdir?İşte paydaşlığın giderilmesi dava masrafları..


Paydaşlığın giderilmesi dava masrafları!

Bir mülkiyette ortak hisse sahibi olanlar vatandaşlar mülkiyette bulunan paydaşlığın giderilmesini isteyebiliyor.Medeni Kanunda da yer alan bilgilere göre taşınmaz mala ortak mülkiyet olarak sahip olan hissedarların mallarının aynen taksim edilmesi veya mahkemece satılarak bedellerinin hissedarlar arasında payları nispetinde paylaştırılabiliyor.


Söz konusu mal üzerinde uyuşma sağlanamaz ise davada görevli hakim 

malın aynen bölünerek paylaştırılmasına, bölünen parçaların değerlerinin birbirine denk düşmemesi hâlinde eksik değerdeki parçaya para eklenerek denkleştirme sağlanması kararını alıyor.


Eğer bölme istemi durum ve koşullara uygun görülmezse ve özellikle paylı malın önemli bir değer kaybına uğramadan bölünemiyorsa, açık artırmayla satışı yapılıyor. Satışın paydaşlar arasında artırmayla yapılmasına karar verilmesi paydaşların rızasına bağlı olarak yapılıyor.


Paydaşlığın giderilmesi dava masrafları!

Paydaşlığın giderilmesi davasında bazı masraflar da bulunuyor. Payları oranında argılama giderleri ve vekalet ücreti, taraflara payları oranında yükletiliyor.


Bu davalarda vekili bulunan tüm taraflar yararına avukatlık ücreti taktiri gerekiYOr. Vekili olanın davacı veya davalı safhında olmasının bir önemi olmuyor.Bir taşınmazın satış sureti ile ortaklığın giderilmesinde, satış bedeli üzerinden binde 6 harç alınıyor.


Harç hesaplamasında taşınmazın keşifte belirlenen değeri değil, satış bedeli dikkate alınıyor. Taşınmazın hissedarla arasında taksimine dair olan hükümlerde, taksim edilen taşınmazın değeri üzerinden binde 2,4 oranında nispi harç alınıyor.


Paydaşlığın giderilmesi davası hangi mahkemede açılır?



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com