Paydaşlığın giderilmesi olarakta bilinen izale-i şuyu davası için ödenmesi gereken birtakım masraflar bulunuyor.İşte izale-i şuyu davası masrafları 2015..
İzale-i şuyu davası masrafları 2015!
İzale-i şuyu, kelime anlamı olarak ortaklığın giderilmesi, paydaşlığın giderilmesi anlamına geliyor.Hukuk terimi olarak; gayrimenkulün ortak mülkiyet sahiplerince mallarının taksim edilmesi veya mahkemece satılarak bedellerinin hissedarlar arasında payları doğrultusunda paylaştırılması olarak karşımıza çıkıyor.
İzale-i şuyu davasın ödenmesi gereken masraflar bulunuyor.2015 yılı için;
-Alıcı hissedarsa diğer hissedarların hisselerinin karşılığı alıcı 3. şahıs kişi ise satış bedelinin tamamını ödemekle yükümlü oluyor.
-Alıcı hissedarsa, kendi hissesinin değerinin %1’i kadar bir tellaliye ücreti ödüyor. Ancak alan kişi 3. şahıs ise bu bedeli ödemiyor.
Satın alınan hisse üstünden %1,65’i oranında oluyor. Yani mülkü satın alan hissedarsa öteki hissedarların payı üzerinde; satın alan 3. kişi ise tüm satış bedeli üzerinden Alım harç masraflarını ödüyor.
Söz konusu dava için Sulh Hukuk Mahkemesine dilekçe yazarak müracaat edilmesi gerekiyor.Hakim paylı taşınmaz için karar veriyor.Paylaşma biçiminde uyuşma sağlanmadığı takdirde paydaşlardan birinin istemi üzerine hâkim, malın aynen bölünerek paylaştırılmasına, bölünen parçaların değerlerinin birbirine denk düşmemesi hâlinde eksik değerdeki parçaya para eklenerek denkleştirme sağlanmasına karar veriyor.
Bölme istemi durum ve koşullara uygun görülmezse, açık artırmayla satışı yapılabiliyor. Satışın paydaşlar arasında artırmayla yapılması için, bütün paydaşların rızası gerekiyor.
İzale-i şuyu davası kdv oranı nedir?
Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com