27 / 04 / 2024

Paydaşlığın giderilmesi davasında harç 2015!

 Paydaşlığın giderilmesi davasında harç 2015!

Bir taşınmaz maldaki ortak mülkiyet hakkının ortaklar arasında paylaşılması veya satılması suretiyle sona erdirilmesi davası olan paydaşlığın giderilmesi için belli bir miktarda harç ödeniyor.İşte paydaşlığın giderilmesi davasında harç 2015..


Paydaşlığın giderilmesi davasında harç 2015!

Taşınmaza ortak mülkiyet olarak sahip olan hissedarların mallarının aynen taksim edilmesi veya mahkemece satılarak bedellerinin hissedarlar arasında payları nispetinde paylaştırılması paydaşlığın giderilmesi davası olarak ifade ediliyor.

Medeni kanuna göre ortak malların paylaştırılması aynen mümkün olmuyorsa mahkeme tarafından satılarak paylaştırılabiliyor. Paydaşlığın giderilmesi davasında amaç ortaklar arasında çıkan anlaşmazlıkların ve uyuşmazlıkların mahkeme yolu ile ortaklıklarının giderilerek çözülmesi olarak adlandırılıyor.

Davada gayrimenkul bölünebilir nitelikte olması halinde mahkemece gayrimenkulün aynen paylaştırılmasına, aksi durumda açık arttırma yolu ile satılmasına karar veriliyor.

Paydaşlığın giderilmesi davası sulh hukuk mahkemelerinde görülüyor. ve paydaşlığın giderilmesi davası açılacak olan taşınmaz hangi il ya da ilçe sınırlarında ise o yer sulh hukuk mahkemesi yetkili oluyor.

Türk Medeni Kanunu 698/I’e göre paydaşlardan her biri malın paylaşılmasını isteyebilir. Bu maddeye göre paydaşlığın giderilmesi davası açabilecek kişiler taşınmaz malın paydaşı olan kişiler oluyor. 

Paydaşlığın giderilmesi davasında harç 2015!

Paydaşlığın giderilmesi davasında ödenen harç oranı bulunuyor.Bir taşınmazın satış sureti ile ortaklığın giderilmesinde, satış bedeli üzerinden binde 6 harç alınıyor.Harç hesaplamasında taşınmazın keşifte belirlenen değeri değil, satış bedeli dikkate alınıyor. 

Gayrimenkulün hissedarla arasında taksimine dair olan hükümlerde, taksim edilen taşınmazın değeri üzerinden binde 2,4 oranında nispi harç alınıyor.


Ortaklığın giderilmesi davası avukatlık ücreti!


Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com