28 / 04 / 2024

Paydaşlığın giderilmesi davası avukatsız açılır mı?

 Paydaşlığın giderilmesi davası avukatsız açılır mı?

Bir taşınmaz mala birden fazla kimsenin sahip olması durumunda paydaşlığın giderilmesi davası söz konusu olabiliyor.Peki paydaşlığın giderilmesi davası avukatsız açılır mı?İşte paydaşlığın giderilmesi davasına ilişkin bilgiler..


Paydaşlığın giderilmesi davası avukatsız açılır mı?

Paydaşlığın giderilmesi davası, paylı mülkiyete sahip olan paydaşların, söz konusu mal üzerindeki hakkını almak istemesi üzerine açılan dava olarak karşımıza çıkıyor.


Bir taşınmaza ortak şekilde malik olan kişilerin aralarında paylaşımla ilgili çıkan uyuşmazlıkların mahkeme kanalıyla ortadan kaldırılıp, ortaklara payları oranında paylaştırılması davası olarak biliniyor ve taşınmazın bulunduğu bölgedeki sulh hukuk mahkemesinde açılması gerekiyor. 


Medeni Kanun esaslarına göre, bu hak hukukî bir işlemle en çok on yıllık süre ile sınırlandırılabiliyor. Taşınmazlarda paylı mülkiyetin devamına ilişkin sözleşmeler, resmî şekle bağlı olup tapu kütüğüne şerh verilebiliyor.


Dava açarken avukat tutmak zorunlu olmuyor.Fakat hukuk konusunda bilgi sahibi olmayan kişinin mutlaka avukata başvurması gerekiyor.Mali durumu avukat tutmaya müsait olmayanlar bulunduğu il barosuna başvurarak size Adli Yardım kapsamında avukat atanmasını talep edebiliyor.


Paydaşlığın giderilmesi davasının avukat yardımı ile açılıyorsa, belli oranlarda harç ödemelerinin yapılması gerekiyor.Avukatlık ödemelerinde  Avukatlık Kanunu ve işbu tarife hükümleri uygulanıyor.


Taraflar arasında akdi avukatlık ücreti kararlaştırılmamış veya kararlaştırılan akdi avukatlık ücretinin geçersiz sayılması halinde; mahkemelerce, dava konusu edilen tutar üzerinden işbu tarife gereğince hesaplanacak avukatlık ücretinin altında bir ücrete hükmedilemiyor.



Paydaşlığın giderilmesi davası avukatlık ücreti 2015!



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com