29 / 04 / 2024

Değer artış kazancı vergisi 2015!

 Değer artış kazancı vergisi 2015!

Değer artış kazancı,bazı mal ve hakların satış, kamulaştırma, takas ya da devri sonrasında oluşan kazançları ifade ediyor.Bu kazanç sonrasında vergi ödenmesi gerekiyor.Peki değer artış kazancı vergisi 2015 ne kadar?


Değer artış kazancı vergisi 2015!

Taşınmaz alım-satımı sırasında, belli koşullarda elde edilen gelir değer artış kazancı gelir vergisine tabi tutuluyor ve belli oranlarda vergi ödemesinin yapılması gerekiyor.


Gelir Vergisi Kanunu kapsamında değer artış vergisine tabi tutulan kazançları şu şekilde:Arazi, bina, maden suları, memba suları, madenler, taş ocakları, kum ve çakıl istihsal yerleri, tuğla ve kiremit harmanları, tuzlalar ve bunların mütemmim cüzileri ve teferruatı, Voli mahalleri ve dalyanlar, gayrimenkul olarak tescil edilen haklar, Gemi ve gemi payları ile bilumum motorlu tahmil ve tahliye vasıtalarıdır.


1 ocak 2007 tarihinden itibaren iktisap edilen taşınmazların elden çıkarılması sonucu doğacak kazancın vergilendirilmesinde 5 senelik bir süre bulunuyor.Bu süre içerisinde taşınmazını elden çıkaranların öncelikle beyanname vermesi ve vergilerini ödemesi gerekiyor.


Fakat 5 sene dolmadan taşınmazını elden çıkaran herkes vergi ödemiyor. Değer artış kazançlarının beyan konusu edilip edilmeyeceği, elde edilen iradın istisna haddinin altında kalıp kalmadığına bağlı oluyor.


Değer artış vergisi istisnası 2015, 30 Aralık 2014 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan tebliğ ile açıklandı.Tebliğ ile; Değer Artışı Kazançlarına İlişkin İstisna Tutarı Gelir Vergisi Kanununun mükerrer 80 inci maddesinde yer alan değer artışı kazançlarına ilişkin istisna tutarı, 2015 takvim yılı gelirlerine uygulanmak üzere 10.600 TL olarak tespit edildi.


Değer artış vergisi ödeme tarihleri 2015!



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com