29 / 03 / 2024

Yurtdışı yatırımında dikkat edilmesi gerekenler!

Yurtdışı yatırımında dikkat edilmesi gerekenler!

Oturum izni ve vatandaşlık şansı yanında yatırımın değer artış potansiyeli ve geri dönüş hızları önem kazanıyor. İşte tam bu noktada tüm bu kriterlere uyum sağlayan Portekiz ve başkent Lizbon yatırımcıları oldukça cezbediyor.


Portekiz ve başkent Lizbon farklı coğrafyalara doğru kayan yatırımcıların radarında. Peki, Portekiz’in son yıllarda artan popülaritesi ve global yatırımcıları çekmesinin asil sebebi ne? Yurtdışı yatırımı yaparken nelere dikkat etmeli?



Yerel gayrimenkul yatırımlarına alternatif olan yeni nesil yatırımlar, farklı coğrafyalara doğru kayıyor. Seçim yapılırken oturum izni ve vatandaşlık şansı yanında yatırımın değer artış potansiyeli ve geri dönüş hızları önem kazanıyor. İşte tam bu noktada tüm bu kriterlere uyum sağlayan Portekiz ve başkent Lizbon yatırımcıları oldukça cezbediyor. Sürekli artış gösteren turistik verileri, yatırımın yanı sıra iş olanakları, sosyal olanaklar, yüksek yaşam kalitesi gibi özellikleriyle alternatif bir aile yaşamı sunuyor. İstanbul’a olan benzerliğiyle dikkat çeken Lizbon, Türkler’in yanı sıra tüm dünyanın radarında… Peki, Avrupa’nın en batı noktası-Iberia yarımadasının şimdiye kadar gölgede kalmış ülkesi Portekiz’in son yıllarda artan popülaritesi ve global yatırımcıları çekmesinin asil sebebi ne? Cevapları Portekiz’de Ev / Libertas Türkiye Satış Müdürü Şafak Nervo’dan öğrenelim. 




Neden Portekiz’de yatırım? 


Atlantik okyanusu kıyısında, Avrupa’nın en batı noktasında konumlanan Portekiz; geçmişle geleceği buluşturan çok yönlü yapısıyla keyifli bir yaşam alanı… Ülkenin başkenti Lizbon, ılık Akdeniz iklimi, sıcak insanları, kültürel yapısı, tarihi dokusu ve enfes yemekleri ile keyif vadeden, tarihin en eski şehirlerinden biri… Bu özelliklerinin yanı sıra Portekiz, aynı zamanda yatırım olanakları ile de dikkat çekiyor. Global ticaret ağına baktığımızda ise Brezilya, Afrika’nın birçok ülkesiyle ciddi ticari bağları olan Avrupa’nın ABD’ye en yakın noktası Portekiz, sağladığı teşviklerle sadece gayrimenkul alanında değil işini globalleştirmek isteyen girişimcilerin de uğrak noktası.




-Yüksek değer artış potansiyeli 


Portekiz ve özellikle başkent Lizbon, Avrupa gayrimenkul pazarında yüksek kira getirisi ve değer artış potansiyeline sahip alternatiflerin başında geliyor. Portekiz’de ülke genelinde büyümesini sürdüren inşaat sektöründe konut fiyat endeksi 2016’dan 2017’ye yüzde 11.6 artış gösterdi. Lizbon özelinde ise bu rakam yüzde 15 seviyesindeydi. Portekiz ülke ekonomisinin geçen yıl yüzde 2,7 artmış olması, turizmin ise %17 oranında büyüme göstermesine bağlı olarak kendini güvenli bir limanda hisseden yatırımcılar ciddi oranda artıyor. 



- Golden Visa sürecinde en etkili şartlar


Golden Visa veren ülkeler arasında Portekiz, Türkiye’deki düzeni bozmadan, yılda sadece 7 gün ülkede kalarak vatandaşlık sürecini tamamlamaya olanak sağlaması ile farklılaşıyor. Portekiz’de Ev ile Golden Visa amaçlı konut alımında konut seçimi, banka işlemleri, yasal başvuru süreci, gayrimenkulün işletilmesi ve satış sonrası hizmetler de dahil olmak üzere tüm süreçlerde danışmanlık alabiliyorsunuz. Avrupa’da oturum ve çalışma iznini kapsayan Golden Visa’ya başvuru şartı olarak toplam 500 bin Euro’luk bir veya birden çok gayrimenkul yatırımı yapılması gerekiyor.



-Uluslararası düzeyde eğitim fırsatı


Google, Mercedes, Vodafone, Siemens, Fujitsu gibi global şirketlerin çeşitli yönetim birimlerini konumlandırarak yeni iş olanakları yarattığı Portekiz, uluslar arası düzeyde eğitim fırsatları ile de dikkat çekiyor. Nitelikli iş gücü anlamında dünya sıralamasında 22. olan ve Financial Times ‘Best Business Schools’ sıralamasına 2 üniversitesiyle (Catolica Lisbon ve Nova School of Business and Economics) giren Portekiz, bu alanda Fransa ve İngiltere gibi ülkelerin önünde yer alıyor. 



-Küresel Barış Endeksi’nde dünyanın en güvenli 3. ülkesi


Kültür yapısı, şehir manzaraları, hatta insanları ile Türk insanına yakın gelen, suç işleme oranlarının en düşük olduğu Avrupa ülkelerinden olan Portekiz, Küresel Barış Endeksi’nde ise dünyanın en güvenli 3. ülkesi olmuştur. 



-Düşük maliyete yüksek yaşam kalitesi


Ucuz maliyetli yüksek yaşam konforu ile öne çıkan Lizbon, 8 ay okyanusa girilmesiyle, uygun yeme-içme ve seyahat olanaklarıyla sosyal ve kaliteli bir yaşam vadediyor. Çocuk yetiştirirken aranan sakin ve huzurlu bir çevrede, farklı spor ve kişisel gelişim alternatiflerinin uygun bedellere sunulduğu Lizbon, dünya insanı olmaya olanak sağlayan eğitim alternatiflerinden iş fırsatlarına ve sağlık hizmetlerine kadar her alanda yüksek yaşam kalitesi sunuyor.