11 / 05 / 2024

Değer artış vergisi ödeme tarihleri 2015!

 Değer artış vergisi ödeme tarihleri 2015!

Taşınmaz malların alındıktan sonra beş yıl içinde elden çıkarılması durumunda taşınmaz sahiplerinin ödemesi gereken değer artış vergisi bulunuyor.Peki değer artış vergisi ne zaman ödenir?İşte değer artış vergisi ödeme tarihleri 2015..


Değer artış vergisi ödeme tarihleri 2015!

Gayrimenkullerin bedelli olarak alındığı tarihten başlayarak beş yıl içinde elden çıkarılması durumunda gayrimenkuller değer artış vergisine tabi oluyor.


Aşağıda  belirtilen taşınmazların ve hakların beş yıl içinde elden çıkarılmasından doğan kazançlar değer artış kazancına tabi tutuluyor.


-Gemi ve gemi payları ile bilumum motorlu tahmil ve tahliye vasıtaları.

- Voli mahalleri ve dalyanlar, 

- Gayrimenkul olarak tescil edilen haklar, 

-Arazi, bina, maden suları, memba suları, madenler, taş ocakları, kum ve çakıl istihsal yerleri, tuğla ve kiremit harmanları, tuzlalar ve bunların mütemmim cüzileri ve teferruatı.


Bedelsiz olarak edinilen gayrimenkuller için değer artış vergilendirilmesi yapılmıyor.Bunun dışında,gayrimenkulü edinme şekli ne olursa olsun söz konusu mal ve hakların elden çıkarılmasından doğan kazançlar değer artış kazancı olarak vergilendiriliyor.


Her sene ödenmesi gereken değer artış vergisi belirleniyor.İstisna haddini aşan tutarda gelir elde edilmesi halinde yıllık beyanname verilmesi gerekiyor.


İstisna tutarını aşan gayrimenkul satıcılarının satışın yapıldığı yılı takip eden yılın Mart ayının başından yirmibeşinci günü akşamına kadar yıllık beyanname vermesi gerekiyor


Gelir Vergisi Kanunu’nda belirtilen oranlar üzerinden gelir vergisi hesaplanarak, Mart ve Temmuz aylarında olmak üzere 2 eşit taksitle ödenmesi gerekiyor.


Değer artış kazancı istisnası 2015!



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com