25 / 04 / 2024

5 yıl dolmadan satılan evin vergisi!

 5 yıl dolmadan satılan evin vergisi!

Gayrimenkul sahipleri 5 yıl dolmadan taşınmaz mallarını satarsa "değer artış kazancı vergisi" ödemek ile mükellef olabiliyor. İşte 5 yıl dolmadan satılan evin vergisi...


 

Edinim tarihinden itibaren 5 sene geçmeden satılan gayrimenkuller için değer artış kazancı vergisi ödeniyor. Gelir Vergisi Kanunu gereğince, edinim tarihinden itibaren 5 sene geçmesi halinde yapılan satışlardan elde edilen kazançlar vergilendirilmiyor. 


Buna göre gayrimenkulünü en geç 2012'de alıp 2017'de elden çıkaranlar istisnadan yüksek gelir elde etmeleri halinde 2018'de gelir vergisi ödüyor. 


Gayrimenkul değer artış kazancında 2017 için istisna sınırı 11 bin TL olarak belirlendi. 5 yıl içinde yapılan gayrimenkul satışından elde edilen kazancın vergilendirilmesi için kazanç tutarının, 11 bin TL’lik istisna tutarını aşması gerekiyor. Kazanç eğer 11 bin TL’yi aşmıyorsa, vergilendirilmiyor.


Değer artış kazancı vergisi için öncelikle beyanname veriliyor. Beyannameler 1-26 Mart akşamına kadar vergi dairesine giderek ya da internet şubesinden verilebiliyor.


Değer artış kazancı vergisi ödemeleri ise senede iki eşit taksitte yapılıyor. Verginin ilk taksiti 1-31 Mart tarihleri arasında, ikinci taksiti ise 1-31 Temmuz tarihleri arasında ödeniyor.



Değer artış kazancı vergisi; 


Başkanlığın internet sitesi üzerinden anlaşmalı bankaların kredi kartları ile (Sadece GMSİ beyan edenler için),


Anlaşmalı bankaların internet bankacılığını kullanarak,


Anlaşmalı bankalardan,


Tüm vergi dairelerinden ödenebilmektedir.



Özge ÖZDEMİR ÇOLAK/Konuttimes.com