15 / 05 / 2024

Değer artış kazancı vergisi 1. taksit ödemeleri yarın başlıyor!

 Değer artış kazancı vergisi 1. taksit ödemeleri yarın başlıyor!

Gayrimenkullerin edinim tarihinden itibaren 5 sene içerisinde elden çıkarılması halinde belirlenen tarihlerde değer kazancı vergisi ödeniyor.Buna göre değer artış kazancı vergisi 1. taksit ödemeleri yarın başlıyor.


Değer artış kazancı vergisi 1. taksit ödemeleri yarın başlıyor!

Gelir Vergisi Kanunu kapsamında bazı gayrimenkuller değer artış vergisine tabi tutuluyor.Söz konusu vergi gayrimenkulün edinim tarihinden itibaren 5 sene içerisinde elden çıkarılan taşınmaz mallar için ödeniyor. 


Bir kişinin aldığı evin aldığı değeriyle evi sattığındaki satış değeri arasında farklılık varsa bu fark kazanç olarak kabul ediliyor ve değer artış vergisine tabi tutuluyor. Evin değer artış kazancı hesaplamasında, evin alındığı tarih, evin alış değeri, evin satış değeri ve gelir artış vergisi baza alınarak hesap ediliyor. 


Değer Artış Vergisi alınan mal ve haklar şu şekilde sıralayabiliriz:

-Arazi, bina,

-Gayrimenkul olarak tescil edilen haklar,Gemi ve gemi payları ile bilumum motorlu tahmil ve tahliye vasıtaları.

-Maden suları, memba suları, madenler, taş ocakları, kum ve çakıl istihsal yerleri, tuğla ve kiremit harmanları, tuzlalar ve bunların mütemmim cüzileri ve teferruatı,

-Voli mahalleri ve dalyanlardır.


Bedelsiz olarak veya veraset yoluyla edinilen gayrimenkullerin elden çıkarılmasından sağlanan kazançlar ile gayrimenkullerin iktisap tarihinden başlayarak beş yıldan fazla bir süre elde tutulduktan sonra elden çıkarılmasından doğan kazançlar için vergilendirme yapılmıyor.


Vergi gayrimenkulün elden çıkarıldığı tarihi takip eden sene içerisinde ödeniyor. Buna göre 2015 yılı içerisinde; 2014'te elden çıkarılan gayrimenkullerin vergisinin ödenmesi gerekiyor. Vergi için öncelikle beyanname verilmesi gerekiyor.


Beyanname verecek olanalrın beyanlarını 25 Mart'a kadar vermesi gerekiyor. Taksit ödemeleri ise yine Mart ve Temmuz aylarında yapılıyor.Buna göre değer artış kazancı vergisi 1. taksit ödemeleri yarın başlıyor.


Konut değer artış vergisi hesaplama!



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com