12 / 05 / 2024

Apartman aidatı ödenmezse ne olur?

Apartman aidatı ödenmezse ne olur?

Kat Mülkiyeti kanun hükümlerine göre apartman aidatı,tüm kat maliklerinden apartman giderleri için belirlenen miktarda ve belirlenen zamanında ödemesi gerekiyor.Peki apartman aidatı ödenmezse ne olur?


Apartman aidatı ödenmezse ne olur? 

Apartmanda, kat maliklerinin sorumlulukları arasında apartmanın aidatının ödenmesi de yer alıyor.Apartman ve konut sitelerinde ortak alanların bakımı, temizliği ve günlük hizmetlerin karşılığı olarak aidat toplanıyor.Kat maliklerinden her biri aralarında başka türlü anlaşma olmadıkça:


-Kapıcı, kaloriferci, bahçıvan ve bekçi giderlerine ve bunlar için toplanacak avansa eşit olarak;


-Anagayrimenkulün sigorta primlerine ve bütün ortak yerlerin bakım, koruma, güçlendirme ve onarım giderleri ile yönetici aylığı gibi diğer giderlere ve ortak tesislerin işletme giderlerine ve giderler için toplanacak avansa kendi arsa payı oranında;katılmakla yükümlü oluyor.Peki apartman aidatı ödenmezse ne olur? 


Kat Mülkiyeti Kanunun 20.maddesine dayanarak gider veya avans payını ödemeyen kat maliki hakkında, diğer kat maliklerinden her biri veya yönetici tarafından, yönetim planına, bu Kanuna ve genel hükümlere göre dava açılabiliyor ve icra takibi yapılabiliyor.


Gider ve avans payının tamamını ödemeyen kat maliki ödemede geciktiği günler için aylık yüzde beş hesabıyla gecikme tazminatı ödemekle yükümlü oluyor.


Söz konusu aidat borcu bu yolla da alınamazsa mahkeme tarafından tespit edilen borcunu ödemeyen kat malikinin bağımsız bölümü üzerine, varsa yöneticinin yoksa kat maliklerinden birinin yazılı istemiyle bu borç tutarı için, diğer kat malikleri lehine kanuni ipotek hakkı tescil ediliyor.

Kiracı apartman aidatı ödemezse ev sahibi mi öder?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com