26 / 04 / 2024

Apartman aidatı gecikme faiz oranı nedir?

Apartman aidatı gecikme faiz oranı nedir?

Apartmanın ortak kullanım alanlarının giderleri ve günlük hizmetlerin giderleri için alınan aidatı bazı taşınmazın kullanıcıları ödemeyebiliyor.Bu kişilere gecikme cezası uygulanıyor.Peki apartman gecikme faiz oranı nedir?


Apartman aidatı gecikme faiz oranı nedir?

Apartman aidatının, kat maliklerinden toplanması gerekiyor. Kat Mülkiyet Kanununa göre tüm kat maliklerinin apartman giderleri için alınan bu aidat bedelini ödemesi gerekiyor. Kanunen kapıcı, kaloriferci, bahçıvan ve bekçi giderlerine ve bunlar için toplanacak avansa eşit olarak katılıyor.


Apartmanın temizliği, güvenliği, tesisat ve onarımı gibi gerekli görülen ihtiyaçlar için alınan aidat,apartmanda kat malikleri kurulu tarafından belirlenen oranda alınıyor.


Gayrimenkulün kiraya verilmesi durumunda, apartman aidatından malik değil, gayrimenkulün kiracısı sorumlu oluyor. Bu nedenle gayrimenkul sahiplerinin, kiracılarının aidat ödemelerini yakından takip etmeleri, olası bir probleme karşı kendileri için önlem almaları gerekiyor.


Apartman aidatı için belirlenen bedelin zamanında ödenmemesi veya hiç ödenmemesi durumunda gecikme zammı uygulanıyor.

Peki apartman gecikme faiz oranı nedir? diyorsanız işte yanıtı..


Gider ve avans payının tamamını ödemeyen kat maliki ödemede geciktiği günler için aylık yüzde 5 hesabıyla gecikme tazminatı ödemekle yükümlü oluyor. Aidat 1 gün de gecikse 30 gün de gecikse aynı faiz uygulanıyor.Apartman aidatı gecikme faiz hesabında günlük faiz hesabı yapılmıyor.

Boş daireden aidat alınır mı?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com