20 / 04 / 2024

Apartman aidatı nereye ödenir?

Apartman aidatı nereye ödenir?

Apartmadanki ihtiyaçların karşılanabilmesi için apartman sakinlerinden belirli miktarda toplanan ücret apartman aidatı olarak adlandırılıyor.Peki apartman aidatı nereye ödenir?


Apartman aidatı nereye ödenir?

Aidat, apartman ve konut sitelerinde ortak alanların bakımı, temizliği ve günlük hizmetlerin karşılığı olarak alınıyor.Apartman aidatından elde edilen gelir; temizlik, temizlik malzemesi bakım ve onarım ( asansör bakımı veya tamiratı dış kapı dış cephe merpen korkuluğu bodrum çatı tamiratı apartman içi boyama işlemleri kanalizasyon sorunları bahçe düzenlemesi ) gibi giderlere ayrılıyor.


Boçlar Kanununa göre  Kapıcı, kaloriferci, bahçıvan ve bekçi giderlerine ve bunlar için toplanacak avansa eşit olarak katılıyor. Kiracıların da bu payı ödemeleri gerekiyor.


Kiracının ödemediği aidattan ev sahibi sorumlu oluyor. Bu nedenle mal sahibinin kiracısını sürekli kontrol etmesi, ödemediği aidatlar için uyarıda bulunması faydalı oluyor.


Apartman aidatı elden de bankadan da ödenebiliyor.Ancak bağımsız bölüm sayısı çok olduğunda aidatı elden tahsil etmek zor oalcağı için bankaya hesap açılabiliyor. Apartmana banka hesabı açtırılması için apartman kat maliklerinin yapılan toplantı kapsamınd bu konuda karar almaları gerekiyor. Banka hesabı açma süreci şu şekilde sıralanıyor:


-Apartmana hesap açmak için öncelikle notere gidip noterden yönetici adına imza beyanname düzenlenmesi gerekiyor.


-Daha sonra alınan imza beyannamesinin ardından ilgili vergi dairesinden potansiyel vergi numarası alınıyor.


-Vergi numarası, yöneticinin kimlik fotokopisi, imza beyannamesi ve karar defteri ile birlikte bankaya başvuru yapıldığında banka apartman yönetim kurulu adına aidat hesabı açabiliyor.

Apartman aidatını ödemezsem ne olur?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com