08 / 05 / 2024

Apartman aidatı gecikme faizi hesaplama!

Apartman aidatı gecikme faizi hesaplama!

Kat Mülkiyeti Kanununa göre, tüm apartman sakinlerinin bu giderlere katılmaları gerekiyor.Aidat ödemesinin zamanında yapılmaması durumunda kat malikine gecikme zammı uygulanıyor. Peki apartman aidatı gecikme faizi nasıl hesaplanır? İşte apartman aidatı gecikme faizi hesaplama..


Apartman aidatı gecikme faizi hesaplama!

Apartman yada sitelerin ortak giderleri bulunuyor.Kat maliklerinin tümü “kapıcı, bahçıvan, kaloriferci, bekçi, teknisyen gibi personel giderlerine” eşit olarak katılmakla yükümlü oluyor.


Kat maliki, Kat Mülkiyeti Kanunu madde 20 uyarınca payına düşecek gider ve avans borcundan ve gecikme tazminatından, bağımsız bölümlerin birinde kira akdine, oturma (sükna) hakkına veya başka bir sebebe dayanarak devamlı bir şekilde faydalananlar da müştereken ve müteselsilen sorumlu tutuluyor.


Anagayrimenkulün sigorta primlerine ve bütün ortak yerlerin bakım, koruma, güçlendirme ve onarım giderleri ile yönetici aylığı gibi diğer giderlere ve ortak tesislerin işletme giderlerine ve giderler için toplanacak avansa kendi arsa payı oranında katılmakla yükümlü oluyor.


Apartman genel kurul toplantısında apartman aidatının bedeli ve ne zaman ödenmesi gerektiği belirleniyor.Hem kiracıların hem kat maliklerinin belirlenen aidatı ödemesi gerekiyor. Belirlenen bedelin zamanında ödenmemesi veya hiç ödenmemesi durumunda gecikme faizi uygulanıyor.Peki apartman aidatı gecikme faizi nasıl hesaplanır?


Gider ve avans payının tamamını ödemeyen kat maliki ödemede geciktiği günler için aylık yüzde beş hesabıyla gecikme tazminatı ödemekle yükümlü oluyor. 


örneğin son ödeme tarihi her ayın 7'si ve aylık gecikme faizi oranı %5 ise, ayın 7'sinden sonra yapılacak ödemeye aylık gecikme faizi uygulanıyor. 


Apartman aidatı gecikme faizi hesabında günlük faiz hesabı yapılmıyor. Yani 1 gün de gecikse 30 gün de gecikse aynı faiz uygulanıyor.

Kiracı apartman aidatını ödemiyor ne yapmalıyım?


Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com