28 / 04 / 2024

Apartman aidatı gecikme faizi ne kadar?

Apartman aidatı gecikme faizi ne kadar?

Apartmanda ortak kullanım alanlarının giderleri ve günlük hizmetlerin giderleri için kat maliklerinden aidat alınıyor.Peki apartman aidatı gecikirse ne olur?Apartman aidatı gecikme faizi ne kadar?


Apartman aidatı gecikme faizi ne kadar?

Apartmanda oturan kişilerin uymaları gereken bazı kurallar bulunuyor.Apartman aidatı da apartmanda yaşayan kişilerin ödemesi gereken masraflar arasında bulunuyor.Aidat, ortak kullanım alanlarının giderleri ve günlük hizmetlerin giderleri için toplanıyor.


Apartman aidatı apartman sakinlerinden belli bir oranda alınıyor.Her kat malikinin ortak gider aidatlarını ödeme zorunluluğu bulunuyor.


Apartman aidatlarının miktarı apartman genel kurulunda belirleniyor. Apartmanlarda yönetici işletme projesine dair yetkiyi genel kuruldan alıp, kat maliklerinin onayına sunuyor. Eğer söz konusu projeye 7 gün içerisinde malikler tarafından itiraz gelmezse, uygulamaya koyuluyor. Burada önemli olan nokta, işletme projesindeki tüm giderlerin kat malikleri ya da kiracıları tarafından ödenmesinin zorunluluğu bulunduğu oluyor.


Genel kurul toplantısında belirlenen aidat bedelinin zamanında ödenmemesi veya hiç ödenmemesi durumunda gecikme zammı uygulanıyor. Peki, apartman aidatı gecikme faizi ne kadar?


Gider ve avans payının tamamını ödemeyen kat maliki ödemede geciktiği günler için aylık yüzde beş hesabıyla gecikme tazminatı ödemekle yükümlü oluyor. 


Kaç gün geciktiğinin önemi bulunmuyor.Yani 1 gün de gecikse 30 gün de gecikse aynı faiz uygulanıyor. Apartman aidatı gecikme faizi hesabında günlük faiz hesabı yapılmıyor.


örneğin son ödeme tarihi her ayın 10'u ve aylık gecikme faizi oranı %5 ise, ayın 10'undan sonra yapılacak ödemeye aylık gecikme faizi uygulanıyor. 

Apartman aidatını ödemeyen kiracıya ne yapılır?


Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com