13 / 05 / 2024

Apartman aidatını ödemeyen kiracıya ne yapılır?

 Apartman aidatını ödemeyen kiracıya ne yapılır?

Apartmanın giderlerini karşılamak amacıyla hem kat maliklerinden hem kiracılardan aidat toplanıyor.Bazı kiracılar aidatı ödemeyebiliyor.Peki apartman aidatını ödemeyen kiracıya ne yapılır?


Apartman aidatını ödemeyen kiracıya ne yapılır?

Aidat apartmanda yaşayan ev sahibi ya da kiracılardan ortak kullanımların giderini karşılayabilmek için toplanan tutar olarak karşımıza çıkıyor. Bu tutar içerisinde asansör bakımı,bahçe giderleri, kapıcı gideri, yapılan tamirat bedelleri gibi ödemeler bulunuyor.Ödemelerin kurul tarafından belirlenen zamanlarda ve belirlenen tutarda yapılması gerekiyor.


Bir apartmanda oturan her apartman sakini aidatları ödeme ile yükümlü oluyor.Kapıcı, bahçıvan, güvenlik, ortak alanların kullanımı, onarım ve bakım gibi giderler apartmanda oturan ev sahipleri ya da kiracılar tarafından ödenmesi gerekiyor.Peki apartman aidatını ödemeyen kiracıya ne yapılır?


Aidat ödemeyen kiracıya apartman yönetimi tarafından dava açılabiliyor. Eğer kiracı aidatını ödemez ise ve kira sözleşmesinde aidatlarımı eksiksiz ödeyeceğim gibi bir madde bulunuyorsa kendisine dava açılabiliyor. 


Davalar biraz zaman alabiliyor ancak ilgili kiracıdan ödenmeyen aidat miktarı geçen sürede yaşanan faizleri ile birlikte alınıyor.Kat maliki, kiracının ödemediği aidatlarla ilgili gecikme faizini, olayın kendisine bildirildiği tarihten başlayacak şekilde ödüyor. Örneğin, kiracı Nisan ve Mayıs 2014 aylarıyla ilgili aidatları ödememiş ve bu durum da mal sahibine, 5 Ağustos 2014 tarihinde tebliğ edilmişse, mal sahibi açısından faiz, tebliğ tarihinden itibaren işlemeye başlıyor.


Ev sahibi kiracısına kira sözleşmesinde aidat konusu ile ilgili bir madde koymamış ve zorunluluk yüklememiş ise gerekli aidatları ev sahibinin ödemesi gerekiyor. 


Sözlü olarak yapılan konuşmalar kesinlikle kanıt olarak alınmıyor. Çünkü aidat ödemesini yapması gereken kişi kanunlara göre ev sahibi oluyor.


Apartman aidat borcu ihtarname örneği!



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com