03 / 05 / 2024

Veraset ve intikal vergisi son günü 2015!

Veraset ve intikal vergisi son günü 2015!

Mirasçıların vergisel sorumlulukları arasında veraset ve intikal vergisi de yer alıyor. Vergiyi, malın iktisap ettiği kişinin ödemesi gerekiyor.Peki veraset veraset ve intikal vergisi son günü ne zaman?İşte veraset ve intikal vergisi son günü..


Veraset ve intikal vergisi son günü 2015!

Miras vergisi olarak da bilinen veraset ve intikal vergisi ile ilgili esaslara "Veraset ve intikal vergisi kanunu" kapsamında yer veriliyor.

7338 sayılı kanun gereğince, Türkiye'de bulunan malların veraset tarikiyle veya herhangi bir suretle olursa olsun ivazsız bir tarzda bir şahıstan diğer şahsa intikali Veraset ve İntikal Vergisine tabi tutuluyor.

Veraset ve intikal vergisinin mükellefleri, veraset yoluyla veya ivazsız bir şekilde mal edinen gerçek ve tüzel kişiler olarak biliniyor.

Vergide öncelikle beyanname verilmesi zorunluluğu bulunuyor. Veraset ve intikal vergisi için beyanname ölen kişinin son kanuni ikametgâhının bağlı bulunduğu yetkili Vergi Dairesine veriliyor. 

Muris veya tasarrufu yapan şahıs Türkiye’de hiç ikamet etmemiş ya da son ikametgâhı tespit edilememiş ise beyanname verilecek yetkili vergi dairesi Gelir İdaresi Başkanlığınca tayin ediliyor.

Ancak mükellef bununla ilgili dilekçesini belgeleriyle birlikte süreksiz vergi daireleri ya da Vergi Dairesi Başkanlığı Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü Diğer Vergiler Müdürlüğü’ne verebiliyor.Peki veraset veraset ve intikal vergisi son günü ne zaman?

Veraset ve intikal vergisi, Tahakkukundan itibaren 3 yılda ve her yıl Mayıs ve Kasım aylarında olmak üzere 2 eşit taksitte ödeniyor.Veraset ve intikal vergisi birinci taksiti 1 Haziran tarihinde sona eriyor.Vergisini hala ödemeyen mükellefler için son 3 gün bulunuyor.İkinci taksitler ise Kasım ayında ödenecek.

Veraset ve intikal vergisi için gerekli belgeler nelerdir?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com