04 / 05 / 2024

Veraset ve intikal vergisi ödeme süreleri 2015!

Veraset ve intikal vergisi ödeme süreleri 2015!

Veraset ve intikal vergisi vefat ve bağış durumlarında intikal eden mallar için ödeniyor.Peki veraset ve intikal vergisi ne zaman ödenir 2015?İşte veraset ve intikal vergisi ödeme süreleri 2015..


Veraset ve intikal vergisi ödeme süreleri 2015!

Bir kişiden miras kalan kimselerin vergisel sorumlulukları arasında veraset ve intikal vergisi de bulunuyor. Bu verginin; Türkiye Cumhuriyeti uyruğunda bulunan şahıslara ait mallar ile Türkiye’de bulunan malların veraset yoluyla veya herhangi bir suretle ivazsız bir şekilde bir şahıstan diğer şahsa intikali halinde ödenmesi gerekiyor.

7338 sayılı kanun esaslarına göre Veraset ve İntikal Vergisinin mükellefi, veraset tarikiyle veya ivazsız bir tarzda mal iktisap eden kimse oluyor.

Veraset ve intikal vergisi için veraset tarikiyle veya sair suretiyle ivazsız bir tarzda mal iktisap edenlerin, iktisap ettikleri malları, 5602 sayılı Kanun kapsamında şans oyunları düzenleyen ilgili kurum ve kuruluşlar ile yarışma ve çekilişi düzenleyen gerçek ve tüzel kişiler ikramiye kazananların ikramiyelerinden kesilen vergileri,beyanname vererek bildirmeleri gerekiyor.

Veraset ve intikal vergisi için beyannamenin verileceği yer:

Madde 8 – Beyannameler,6 ncı maddenin (a) ve (b) fıkralarına giren hallerde vergi dairelerine, (c) fıkrasına giren hallerde Maliye Vekaletine verilir.

Yabancı memleketlerde bulunan mükellefler beyannamelerini Türkiye konsolosluklarına verirler.

Beyannamenin her mükellef için ayrı ayrı veya müştereken verilmesi caizdir.Peki veraset ve intikal vergisi ne zaman ödenir 2015?

Veraset ve intikal vergisi, tahakkukundan itibaren üç yılda her yıl Mayıs ve Kasım aylarında olmak üzere toplam altı eşit taksitte ödeniyor.Veraset ve intikal vergisi birinci taksit ödemeleri 31 Mayıs haftasonuna geldiği için 1 Haziran'da sona eriyor.Ödeme yapmayan mükelleflerin son 7 günü bulunuyor.

2015 veraset intikal vergisi oranları!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com