Taşınır veya taşınmaz bir malın başka bir malla değişimi yani takası yapılabiliyor.Peki tapuda takas nasıl yapılır?Tapuda takas için neler gereklidir?İşte tapuda takas işlemi için gerekenler..
Tapuda takas nasıl yapılır?
Taşınır veya taşınmaz bir malın başka bir malla değiştirilmesi işlemine takas deniyor.Takas yapılacak olan mallar için eşitlik aranmıyor.
Tapu sicil müdürlüğünün takas değerleri eşitlemek konusunda bir müdahale yetkisi bulunmuyor. Değer eşitliği için ödenecek bir bedel işlem sırasında peşin ödenmeyerek, ileride ödenecekse bunun için kanuni ipotek tesis edilebiliyor.
Takas işlemi hakkında ki hükümlere Borçlar Kanunu'nda yer veriliyor. Farklı il ve ilçelerde bulunan taşınmaz malların takası da söz konusu olabiliyor.
Takas edilecek mülkler farklı il veya ilçelerde ise takasın yapılacağı herhangi il ve ilçede müracaatla işlemi yapılabiliyor.Kayıtları diğer Tapu sicil müdürlüğüne gönderilerek tescili yapılıyor.
Takas işlemi için istenen belgeler;tapu senetleri yada tapu bilgilerini gösterir belge,trampa yapacak maliklerin (Yetkili temsilcilerinin vekaletname asıllar), nüfus cüzdanı asılları veya pasaportları. Son 6 ay içinde çekilmiş vesikalık fotoğrafları. 3) İlgili ilçe belediyesinden alınmış beyan değerini gösterir belge,Dask (Zorunlu Deprem Sigortası) Poliçe fotokopisidir.
Tapuda takas nasıl yapılır?
Tapuda takas işlemine örnek verelim.Mesela sahip olunan taşınmazı satıp yenisini alınmak isteniyor. Evi satmak için kısa zamanda müşteri bulanamıyor. Anlaşılan bir kimseyle karşılıklı olarak evler anlaşmak koşuluyla değiştirebiliyor. Her iki tarafta fiyat açısından ikna oluyorsa yani evlerinin değerini kabul ediyorlarsa Takas yani trampa işlemini Tapuda gerçekleşiyor. Tapuda ki işlem ise; birbiriyle değiştirilmek istenen malların Tapu Sicil Müdürlüğünde resmi senet hazırlanarak tapuya tescil etme şeklinde oluyor.
Tapu hibe masrafları!
Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com