02 / 05 / 2024

Tapu takas harcı ne kadar?

Tapu takas harcı ne kadar?

Tapuda takas,tapu dairesindeki taşınmaz malların birbirleri ile değiştirilme işlemi olarak karşımıza çıkıyor.Bu işlem için belirlenen miktarda harç ödeniyor.Peki tapu takas harcı ne kadar?İşte tapu takas harcı 2015..


Tapu takas harcı ne kadar?

İki tane taşınmaz malın birbiriyle değiştirme işlemi tapu takası yada trampa olarak tanımlanıyor.Tapu takası için taşınmaz sahiplerinin anlaşarak tapuya müracaat etmesi gerekiyor. Çünkü bu iki taşınmazın resmiyette takas edilebilmesi için tapu müdürlüklerinde tescil edilmesi şart oluyor. 


Borçlar Kanunu'nda tapuda takas işlemi hakkındaki hükümlere yer veriliyor.Kanunen, tapu takas işlemleri tapu satış işlemleri ile aynı tutuluyor. 


Tapu takas işlemiyle ilgili malların mevcut değerlerinin eşit olma şartı aranmıyor. Tapuda takas işleminin tamamlanması için, gerekli evraklar ile müracaatın yapılması gerekiyor.Aynı zamanda tapu takas harcının da ödenmesi gerekiyor.Peki tapu takas harcı ne kadar?


Devlet tarafından, her yıl belirlenen tapu takas harcı, her iki taraftan ayrı ayrı binde 20 oranında tahsil ediliyor.Taşınmaz sahiplerinin belirlenen harcı ödemesi gerekiyor.


Tapu takas işlemleri, Tapu Müdürlükleri'nde gerçekleştiriliyor. Söz konusu işlemin geçerlilik kazanabilmesi için takas  edilecek malların tapu veya ruhsatları gerekiyor. Daha sonra ise fotoğraflı kimlikler isteniyor. Kimlik yerine pasaportta geçerli olabiliyor.


Farklı şehirlerde bulunan taşınmaz mallar üzerinde de tapu takası yapılabiliyor. Borçlar Kanunu'nun 118'inci maddesine göre, iki, şahıs birbirine borçlu oldukları takdirde, her iki taraftan biri borcunu alacağı ile takas edebiliyor.

Tapu takas işlemleri!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com