02 / 05 / 2024

Tapu takas işlemleri!

Tapu takas işlemleri!

Tapu dairesinde yapılan işlemler arasında tapu takası diğer adıyla trampa da bulunuyor.Peki tapu takası nedir?Tapuda takas işlemleri nelerdir?İşte tapu takas işlemleri 2015..


Tapu takas işlemleri!

Gayrimenkullere ilişkin tüm işlemler tapu dairesinde gerçekleştiriliyor.Bu işlemler içinde tapu takas işlemleri de bulunuyor.Trampa adı da verilen tapu takası bir taşınmaz malın başka bir taşınmaz malla değiştirilmesi olarak ifade ediliyor.Borçlar Kanununda tapu takasına ilişkin bilgilere yer veriliyor.


Takasta değiştirilecek malların değerlerinin birbirine eşit olması şartı aranmıyor. Değerler arasında eşitlik olmadığı takdirde, aradaki fark bir miktar ücret ödenerek denklik sağlanabiliyor.


Tapuda takas işleminin gerçekleştirilmesi için gerekli evrakların temin edilmesi ve tapu takas ücretinin ödenmesi gerekiyor.Tapu takası için gerekli evraklar şu şekilde sıralanıyor:


-Trampası yapılacak taşınmaz mallara ait varsa tapu senedi, yoksa taşınmaz malın ada ve parsel numarasını belirtir belge veya maliklerin sözlü beyanı,


-Trampa yapacak maliklerin veya yetkili temsilcilerinin fotoğraflı nüfus cüzdanları veya pasaportları,


-Trampa yapanların son altı ay içinde çekilmiş 6 x 4 cm. büyüklüğünde vesikalık fotoğrafları,


-Akitte taraflardan biri veya ikisi kanuni temsilci (vekil, vasi, kayyım) ile temsil edilecek ise, ayrıca temsile ilişkin belge, 5. Tarafların vergi kimlik numaralarını gösterir vergi dairesinden alınmış belgedir.


İlgili belediyece bildirilen emlak beyan değerinden az olmamak üzere ilgili belediyelerce beyan edilecek değerleri üzerinden, her iki taraftan ayrı ayrı binde 20 oranında tapu harcı tahsil ediliyor.Bu işlemleri gerçekleştirilen taşınmaz sahipleri tapu takas işlemi de tamamlamış oluyor. 

Tapu takas sözleşmesi örneği!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com