03 / 05 / 2024

Tapuda trampa şartları nelerdir?

 Tapuda trampa şartları nelerdir?

İki malın takas işlemi olan trampa, tapu müdürlüklerinde tescil edilmesiyle gerçekleşiyor. Peki tapuda trampa şartları nelerdir? İşte tapuda trampa şartları..


Tapuda trampa şartları nelerdir?

Trampa başka bir deyişle tapu takas işlemi, Tapu Müdürlükleri'nde yapılıyor. Trampa işleminin yapılması için  karşılıklı borçların ifasının sona ermiş olması gerekiyor. 


Trampa işleminde söz konusu malların mevcut değerlerinin eşit olması gerekmiyor.  Ancak, Tapu müdürlüğü malların değerleri arasındaki farka karışamıyor. Bu noktada tarafların kendi aralarında bir anlaşması gerekiyor. 


Trampa yani takas büyük kârlara ve zararlara sebep olabiliyor.  Malların piyasa değeri konusunda bilgisi ve dengesini bulunmayanlar, sürekli aldanma tehlikesi ile karşı karşıya kalabiliyor.Peki tapuda trampa şartları nelerdir?


- Trampada mallar bölünebilir türden değilse değişim yine güçleşiyor ve hatta malın türüne göre, bazen olanaksızlaşıyor. 


- Değişimi yapılmak istenen malların korunması, taşınması ve stoklanması çok güç olabiliyor. Çünkü mallar bozulabiliyor. Paranın uzun süreli gereksinimleri karşılayabilmesi için hafif, bozulmaz ve kolaylıkla saklanabilir mallar olması gerekiyor. 


- Trampada bir satış aşaması gibi alım aşaması bulunuyor. Malını vermek isteyen kişi önce o malı arayanı buluyor sonra kendi istediği malı satacak alan kimseyi arıyor. Gerekirse diğer bir mal içinde onu satanı bulmaya çalışıyor. Bu olay az çok uzun bir sürenin geçmesini gerektiriyor.


- Trampa, bir malın başka bir malla değiştirilmesi olarak da biliniyor.  Değiştirilecek mallar taşınır veya taşınmaz mal olabiliyor.

Trampa sözleşmesi örneği!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com