28 / 04 / 2024

Tapuda takas nerede yapılır?

 Tapuda takas nerede yapılır?

Bir malın başka bir malla değişimi olan takas koşullu bir değişim oluyor.Koşullu değişim olan takas için gerekli evrakların tamamlanması ve harcın ödenmesi gerekiyor.Peki tapuda takas nerede yapılır?


Tapuda takas nerede yapılır?

Bir gayrimenkulün diğer bir gayrimenkulle değişiminde takas işlemi adı veriliyor.Birbirleriyle mal değiş tokuşu yapan iki kişinin, aynı zamanda kendi aralarında da bir değer eşitliği üzerinde anlaşmış oldukları söylenebiliyor.


Çünkü takas işleminde söz konusu malların mevcut değerlerinin eşit olma şartı aranmıyor.Herhangi bir taşınır veya taşınmaz mal başka bir malla değiştirilecekse aradaki değer farkı eşitliği sağlamak için para ödenerek kapatılabiliyor. 


Borçlar Kanunu'nun 118'inci maddesine göre, iki, şahıs birbirine borçlu oldukları takdirde, her iki taraftan biri borcunu alacağı ile takas edebiliyor.  Tapu takas işlemi, farklı şehirlerde bulunan gayrimenkuller üzerinde de yapılabiliyor.


Tapu takas işlemi için istenen belgeler şu şekilde:


1)Tapu senetleri yada tapu bilgilerini gösterir belge.


2)Trampa yapacak maliklerin (Yetkili temsilcilerinin vekaletname asıllar), nüfus cüzdanı asılları veya pasaportları. Son 6 ay içinde çekilmiş vesikalık fotoğrafları. 3) İlgili ilçe belediyesinden alınmış beyan değerini gösterir belge.


3)Dask (Zorunlu Deprem Sigortası) Poliçe fotokopisi.


Tapu takas işlemleri Tapu Müdürlükleri'nde gerçekleştiriliyor. Tapu takas işlemlerinin geçerlilik kazanabilmesi için gerekli evrakların temin edilip tapu takas harcının yatırılmış olması gerekiyor.




Tapu takas sözleşmesi örneği!



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com