02 / 05 / 2024

Tapu takas sözleşmesi nasıl yapılır?

Tapu takas sözleşmesi nasıl yapılır?

Tapuda takas bir gayrimenkulün diğer bir gayrimenkulle değiştirilmesi işlemi olarak karşımıza çıkıyor. Peki tapu takas sözleşmesi nasıl yapılır? İşte tapu takas sözleşmesi örneği..


Tapu takas sözleşmesi nasıl yapılır?

Aynı değerde olan ya da olmayan, ihtiyaç halindeki malların birbiri ile değiştirilmesi işlemine trampa yada takas adı veriliyor. Takas işleminde taşınmaz malların tapu müdürlüğüne tescil edilmesi gerekiyor.


Tapuda takas işlemi hakkındaki hükümlere Borçlar Kanunu kapsamında yer veriliyor. Kanuna göre, tapu takas işlemleri tapu satış işlemleri ile bir tutuluyor. 


Takas işleminde söz konusu malların mevcut değerlerinin eşit olması gerekmiyor. Yani herhangi bir taşınır veya taşınmaz mal başka bir malla değiştirilecekse aradaki değer farkı eşitliği sağlamak için para ödenerek de kapatılabiliyor.  Peki tapu takas sözleşmesi nasıl yapılır?


Tapu takas işlemini gerçekleştirecek olan kişiler tapu takas sözleşmesini imzalıyor.Tapu takas sözleşmesi örneği aşağıda yer alıyor:


Tapu takas sözleşmesi örneği..


Madde 1-


TARAFLAR :


Bir tarafta ………………………………………… adresinde ikamet eden ……. …………. ile, diğer tarafta ………………………………………… adresinde ikamet eden ………… ………………. arasında aşağıdaki koşullarla bir trampa sözleşmesi akdolunmuştur.


Madde 2-

KONU :


İş bu sözleşmenin konusu, mülkiyeti …… ……………’ya ait olan ………… ile mülkiyeti …….. ………… ‘ye ait olan …………………..’nın birbiriyle değiş tokuş, trampa edilmesidir.


Madde 3-

TARAFLARIN YÜKÜMLÜLÜKLERİ :


../../…. tarihinde ………………..’...’ya, ...’da …………………………’i  .... ’ye teslim edeceklerdir. Taraflar trampaya konu olan …………………………. ve …………………………’nin sağlam olduğunu karşılıklı olarak taahhüt etmişlerdir.


Madde 4-

YETKİLİ MAHKEME :


İşbu sözleşmeden doğması muhtemel uyuşmazlıklar için ……………………. Mahkemeleri ve İcra Daireleri yetkili olacaktır.

İşbu sözleşme, ../../201.. tarihinde …………………’da iki nüsha olarak imzalanmış ve taraflar birer nüsha almışlardır.

Tapu takas masrafı nasıl hesaplanır?


Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com