2981 sayılı Kanunla belirlenen çerçevede tapu tahsis belgesi ilgili kişilere tanınan şahsi haklar tanıyor.Peki,tapu tahsis belgesi tapu yerine geçer mi?Tapu tahsis belgesi tapu yerine nasıl geçer?
Tapu tahsis belgesi tapu yerine geçer mi?
Gecekondu ve imara aykırı olarak yapılan bütün yapılara 2981 sayılı kanuna göre işlemler uygulanıyor.Kanun hükümlerine göre hazine, belediye, il özel idaresine ait arsa veya araziler üzerinde, gecekondu sahiplerince yapılmış yapılar, 12 nci madde hükümlerine göre tespit ettirildikten sonra, kayıt maliki kamu kuruluşunca bu yer hak sahibine tahsis ediliyor.
Beyan verilmesi halinde de gecekondu sahipleririne "Tapu Tahsis Belgesi" veriliyor.
Tapu tahsis belgesi, imar planı veya kadastro planları yapıldıktan sonra hak sahiplerine verilecek tapuya esas teşkil ediyor.Kadastro planları ve imar planı ile belirlenen alanlarda tapu tahsis belgesi yerine hak sahiplerine doğrudan tapuları verilebiliyor.
Tapu tahsis belgesinin, mülkiyet hakkı sağlaması için bazı şartlar aranıyor. İlk olarak tapu tahsis belgesinin usulüne uygun olması gerekiyor.
Bu hususta tapu senedi ile tapu tahsis belgesi birbirine karıştırılabiliyor. Tapu senedi, bir gayrimenkul üzerinde kişinin mutlak-kesin nitelikte olan hak sahipliğini belgeliyor. Tapu tahsis belgesi ise mutlak-kesin bir mülkiyet hakkı niteliğinde olmuyor.
Yargıtay kararında tapu tahsis belgesinde tahsis edilen gayrimenkulün doğrudan doğruya ilgiliye mülkiyet hakkı vermediği açıkça belirtiliyor. Bu belgenin ilgilisine "mülkiyet" hakkını sağlaması için kanun ve ilgili düzenlemelerdeki diğer koşulların gerçekleşmesi şartı aranıyor.
Tapu tahsis belgesi ile elde edilen hak, tapu senedi ile sahip olunan ayni nitelikteki mülkiyet hakkı gibi mirasçılara intikal ediyor. Ayrıca, hak sahibi bu hakkını başka kişilere devredebiliyor.
Tapu tahsis belgesi nasıl devredilir?
Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com