01 / 05 / 2024

Tapu tahsis belgesi ne demektir?

 Tapu tahsis belgesi ne demektir?

2981 sayılı Kanunla belirlenen çerçevede tapu tahsis belgesi, imar ve gecekonduya ilişkin bilgilere yer veriliyor.Buna göre tapu tahsis belgesi ne demektir?Tapu tahsis belgesi nasıl alınır?


Tapu tahsis belgesi ne demektir?

İmar ve gecekondu mevzuatı çerçevesinde; hazine, belediye, vakıflar genel müdürlüğü ve il özel idarelerinin müstakilen sahip oldukları taşınmazlar üzerinde 2981 sayılı Kanunla belirlenen çerçevede ilgili kişilere tanınan şahsi hakkı içeren belge tapu tahsis belgesi olarak tanımlanıyor.


Tapu tahsis belgesi, ıslah imar planı veya kadastro planları yapıldıktan sonra hak sahiplerine verilecek tapuya esas teşkil ediyor.Ancak ıslah imar planı veya kadastro planları ile belirlenen alanlarda tapu tahsis belgesi yerine hak sahiplerine doğrudan tapuları verilebiliyor.


Kadastro planları ve imar planı yapıldıktan sonra bazı hak sahiplerine direk tapuları da verilebiliyor.Tapu tahsisi belgesi verilen arsa ve arazilerinin,verilen tarihe bakılmaksızın aynı amaçta kullanılmak üzere ilgili belediyelere devri yapılabiliyor.  


Tapu tahsis belgesinin usulüne uygun olması gerekiyor.Mülkiyet hakkının tapu tahsis belgesinde sağlanması için bazı şartlar aranıyor.


Tahsis yapılan kişilerin bağımsız tapularının oluşturulmuş olması gerekiyor.Parselle ilgili mali yükümlülükler de hak sahibi tarafından karşılanıyor.


Türk Medeni Kanunun eşya hukukunu düzenleyen hükümlerinde düzenlenen bir kurum veya hak olmayan Tapu tahsis belgesi ile tapu senedi çoğunlukla birbirine karıştırılıyor ama arasında farklar bulunuyor.


Tapu tahsis belgesi tapu yerine geçer mi?



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com