29 / 03 / 2024

Site aidat gecikme faizi nasıl hesaplanır?

 Site aidat gecikme faizi nasıl hesaplanır?

Ortak kullanım alanlarının giderlerinin karşılanması için sitelerde oturan malik ve kiracılardan temin edilen aidat bazen ödenmeyebiliyor.Bu durumlarda gecikme faizi uygulanıyor.peki site aidat gecikme faizi nasıl hesaplanır?


Site aidat gecikme faizi nasıl hesaplanır?

Kat Mülkiyete Kanununda aidat ödemelerine ilişkin bilgilere yer alıyor.Kanuna göre hem kiracılar hem kat maliklerinden site giderleri için aidat tahsil ediliyor.


Taşınmaz malda kiracının olması halinde aidatı kiracının ödemesi gerekiyor. Aksi halde, kiracının site aidatını ödememesi halinde aidat mal sahibinden tahsil edilme yoluna gidiliyor. 


Kat Mülkiyeti Kanunu’na göre, kat maliki; gider ve avans borcu ile gecikme tazminatından, kiracısı ile birlikte müştereken ve müteselsilen sorumlu tutuluyor.


Aidat masrafları kiracının ödeyeceği sözleşmede yazılıysa aidatın ödenmemesi durumunda apartman yöneticisi ve diğer kat malikleri sulh mahkemesine başvurabiliyor. Gider ve avans payının tamamını ödemeyen kat maliki ödemede geciktiği günler için aylık yüzde beş hesabıyla gecikme tazminatı ödemekle yükümlü oluyor.Peki site aidat gecikme faizi nasıl hesaplanır?


Aidatın son ödeme tarihi her ayın 7'si ve aylık gecikme faizi oranı %5 ise, ayın 7'sinden sonra yapılacak ödemeye aylık gecikme faizi uygulanıyor. Ödemenin kaç gün geciktiğinin bir öenmi bulunmuyor. Ödeme 1 gün de gecikse 30 gün de gecikse aynı faiz uygulanıyor. Apartman aidatı gecikme faizi hesabında günlük faiz hesabı yapılmıyor.


Kat maliklerinden birinin veya onun bağımsız bölümünden herhangi bir suretle faydalanan kişinin kusurlu bir hareketi sebep olmuşsa, gidere katılanların yaptıkları ödemeler için o kat malikine veya gidere sebep olanlara rücu hakları da bulunuyor.

Site yönetiminde kimler aidat vermez?



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com