09 / 05 / 2024

Rayiç bedel nereden öğrenilir?

Rayiç bedel nereden öğrenilir?

Bir taşınmaz malın bugünkü piyasa koşullarındaki alım satım bedeli rayiç bedel olarak karşımıza çıkıyor. Peki "Rayiç bedel nereden öğrenilir? Rayiç bedel nasıl öğrenilir?" diyorsanız işte yanıtı..


Rayiç bedel nereden öğrenilir?

Rayiç, kelime anlamı olarak bir malın satış değeri olarak ifade ediliyor. Rayiç bedel ise 6292 sayılı kanuna göre: "Bu Kanun hükümlerine göre satılacak taşınmazların 8/9/1983 tarihli ve 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu veya 29/6/2001 tarihli ve 4706 sayılı Hazineye Ait Taşınmaz Malların Değerlendirilmesi ve Katma Değer Vergisi Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun hükümlerine göre tespit ve takdir edilen bedeldir.” şeklinde tanımlanıyor.


Taşınmaz malların rayiç bedelin belirlenmesinde semt, ilçe mahalle, manzara, ulaşım, sokak gibi unsurlar göz önünde bulunduruluyor. Ayrıca semtteki konutun konumu da önemli rayiç faktörü oluyor.


Rayiç bedel piyasa koşulları çeşitli faktörlere bağlı olarak yine piyasa tarafından belirleniyor. Kişilerin istek ve arzuları ile belirlenmiyor.Peki "Rayiç bedel nereden öğrenilir? Rayiç bedel nasıl öğrenilir?" diyorsanız işte yanıtı..


Taşınmaz malın rayiç bedelini öğrenmek için o taşınmazın bağlı olduğu belediyeye gitmek yeterli oluyor. Taşınmaza ait ada ve parsel bilgilerinden veya ad ve soyada göre emlak beyanlarından bakılarak bulunduğu mahalle, cadde ve sokak bilgilerine göre gayrimenkulün o seneki rayiç bedel ve arsa birim değeri öğrenilebiliyor. 


Aynı zamanda rayiç bedel bilgileri belediyeyi telefon ile arayarak da öğrenilebiliyor.

Rayiç bedelini kim belirler?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com