23 / 11 / 2024

Ortaklığın giderilmesi davası avukatlık ücreti!

Ortaklığın giderilmesi davası avukatlık ücreti!

Paylı mülkiyete sahip olan vatandaşların paylı mülkiyetlerinin bölünmesi için dava açmak istediğinde avukata ihtiyaç duyuyor.Peki ortaklığın giderilmesi davası avukatlık ücreti ne kadar?İşte ortaklığın giderilmesi davası avukatlık ücreti..


Ortaklığın giderilmesi davası avukatlık ücreti!

Paylı mülkiyete sahip olan paydaşlardan her biri, paylı mülkiyeti devam ettirme yükümlülüğü bulunmadıkça, malın paylaşılmasını isteyebiliyor. Bu hakkını kullanmak isteyen paydaşların ortaklığın giderilmesi davası açması gerekiyor.


Medeni Kanununda da belirtildiği gibi ortaklığın giderilmesi için açılan davada mallar aynen paylaştıramıyorsa satılması söz konusu olabiliyor.Ortak giderilmesi davasında temel amaç ortaklar arasında çıkan anlaşmazlıkların ve uyuşmazlıkların mahkeme yolu ile ortaklıklarının giderilerek çözülmesi oluyor.


Ortaklığın giderilmesi davasında dava açma hakkı paydaşlara ait oluyor ve paydaşlardan her biri malın paylaşılmasını isteyebiliyor. 


Ortaklığın giderilmesi davası açmak için avukata ihtiyaç duyuluyor ve  avukata bu yardımı için ücret ödenmesi gerekiyor.Avukatlık Kanununun 164. maddesinin 4. fıkrası doğrultusunda tarife gerçekleştirilecek olan akdi avukatlık ücreti belirlenmesinde sadece asgari değerin hesaplanmasında dikkate alınıyor. 


Diğer hususlar Avukatlık Kanunundaki hükümlere tabi oluyor. 2015 yılı izale-i şuyu avukatlık ücreti,ortaklığın giderilmesi için satış memurluğunda yapılacak işlerin takibi için 550,00 TL ve ortaklığın giderilmesi ve taksim davaları için 1.100,00 TL'dir.



İzale-i şuyu satışı nasıl yapılır?



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com