03 / 05 / 2024

Ortaklığın giderilmesi davası nasıl sonuçlanır?

 Ortaklığın giderilmesi davası nasıl sonuçlanır?

Genellikle gayrimenkuller için açılan ortaklığın giderilmesi davasında ortak mülkiyete sahip vatandaşlar taşınmaz malı paylaşmak için dava açabiliyor.Peki ortaklığın giderilmesi davası nasıl sonuçlanır?işte ortaklığın giderilmesi davası sonuçları..


Ortaklığın giderilmesi davası nasıl sonuçlanır?

İzale-i şuyu davası olarakta bilinen ortaklığın giderilmesi davası ortak mülkiyete sahip paydaşların söz konusu mülkiyetin paylaştırılmasını istemesi olarak adlandırılıyor.


Ortaklığın giderilmesi davası Medeni Kanunun 628.maddesinde de yer alıyor.Kanun maddesine göre ortak malın taksimi aynen mümkün olmuyor ise mahkemece satılarak bedellerinin paylaştırılabiliyor.


Ortaklığın giderilmesi davası açılacak olan taşınmaz hangi il ya da ilçe sınırlarında ise o yer sulh hukuk mahkemesi yetkili oluyor.Türk Medeni Kanununa göre paydaşlardan her biri malın paylaşılmasını isteyebiliyor. Bu maddeye göre paydaşlığın giderilmesi davası açabilecek kişiler taşınmaz malın paydaşı olan kişiler oluyor.


Paydaşlığın giderilmesi davasını paydaşlardan her biri ayrı ayrı açabileceği gibi birden fazla paydaş diğer paydaşlara karşı da açabiliyor. Davanın davalısı ise diğer paydaşlar oluyor. Davalı durumunda olan paydaşların da davacılar gibi taşınmazdaki ortaklığın ne şekilde giderilmesi gerektiğine ilişkin talepte bulunma hakları bulunuyor.


Ortaklığın giderilmesi davası nasıl sonuçlanır?


Medeni Kanunun 699/III hükmüne göre “Bölme istemi durum ve koşullara uygun görülmezse ve özellikle paylı malın önemli bir değer kaybına uğramadan bölünmesine olanak yoksa açık artırmayla satışa hükmolunur. Satışın paydaşlar arasında artırmayla yapılmasına karar verilmesi, bütün paydaşların rızasına bağlıdır.” Paydaşlığın giderilmesi davası açılan taşınmazın yukarıda açıkladığımız koşullara göre aynen bölüşme yoluyla paydaşlığının giderilmesine karar verilemiyorsa paydaşlığın taşınmazın açık arttırmayla satışa sunulması yoluyla giderilmesine karar verilir. 

 

Menkul ya da gayrimenkuller hissedarları arasında taksim edilemez ise, paydaşlardan birinin ortaklığın giderilmesi talebi ile sulh hukuk hakimliği’ne müracaatı ile hukuki süreç başlar. Genellikle gayrimenkullerde rastlanan bir durumdur. Mahkeme öncelikle ortaklığın giderilmesi istenen şeyin taksim edilebilir olup olmadığını inceler. teknik bilirkişileri görevlendirir. taşınmazın imar durumu, hisse ve hissedarların sayısı gibi etmenlere bakarak, paylaştırma sureti ile her bir paydaşa müstakil bir parça (daire, arsa vs.) düşebilecekse, paylaşımı seçer, değil ise satışına karar verir.



İzale-i şuyu davası avukatsız açılır mı?



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com