03 / 05 / 2024

Ortaklığın giderilmesi davası nerede açılır?

 Ortaklığın giderilmesi davası nerede açılır?

Ortaklığın giderilmesi için söz konusu taşınmaz malın aynen bölünmesi yada satılması gerekiyor ve bunun için dava açılıyor.Peki ortaklığın giderilmesi davası nerede açılır? İşte ortaklığın giderilmesi davası yetkili mahkeme..


Ortaklığın giderilmesi davası nerede açılır?

Ortaklığın gideirlmesi, ortak mülkiyet altında bulunan taşınmazın hissedarlar arasında paylaştırılması ya da mahkeme kararlı ile satılarak, değerin hissedarlara verilmesi anlamına geliyor.


Gayrimenkulün il önce paylaşılması yoluna gidiliyor.Fakat ağer gayrimenkul paylaştırılamıyorsa ilgili gayrimenkul açık arttırma ile satışa çıkartılıyor. Satış sonrasında elde edilen gelir, hisse sahiplerine, hisseleri oranında dağıtılıyor. Böylece ortaklık giderilmiş oluyor.


Söz konusu gayrimenkulün aynen paylaştırılması mümkün olmadığı durumlarda satışın söz konusu olabileceği Medeni Kanunu'nun 699. maddesinde belirtiliyor: 


Madde 699: Paylaşma, malın aynen bölüşülmesi veya pazarlık ya da artırmayla satılarak bedelinin bölüşülmesi biçiminde gerçekleştirilir.

Paylaşma biçiminde uyuşma sağlanamazsa, paydaşlardan birinin istemi üzerine hâkim, malın aynen bölünerek paylaştırılmasına, bölünen parçaların değerlerinin birbirine denk düşmemesi halinde eksik değerdeki parçaya para eklenerek denkleştirme sağlanmasına karar verir.

Bölme istemi durum ve koşullara uygun görülmezse ve özellikle paylı malın önemli bir değer kaybına uğramadan bölünmesine olanak yoksa, açık artırmayla satışa hükmolunur. Satışın paydaşlar arasında artırmayla yapılmasına karar verilmesi, bütün paydaşların rızasına bağlıdır.


Ortaklığın giderilmesi davası nerede açılır?

Ortaklığın giderilmesi için açılacak olan dava Sulh Hukuk Mahkemelerinde görülüyor.Bu davada  yetki; ortaklığın giderilmesi davası açılacak olan gayrimenkul hangi il ya da ilçe sınırlarında ise o yer sulh hukuk mahkemesinde oluyor.


Ortaklığın giderilmesi için davası açmak isteyen paydaşın bir dilekçe ile bu mahkemeye müracaat etmesi gerekiyor.



Ortaklığın giderilmesi davası harcı 2015!



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com