Gayrimenkule ortak mülkiyet olarak sahip olan hissedarlar, bir diğer hissedarlara karşı ortaklığın giderilmesi davası açıyorsa ödenmesi gereken harç miktarı bulunuyor. Peki ortaklığın giderilmesi davası harcı 2015 ne kadar?İşte ortaklığın giderilmesi davası harcı 2015!
Ortaklığın giderilmesi davası harcı 2015!
Ortaklığın giderilmesi davası, gayrimenkule ortak mülkiyet olarak sahip olan hissedarların mallarının aynen taksim edilmesi veya mahkemece satılarak bedellerinin hissedarlar arasında payları nispetinde paylaştırılması olarak ifade ediliyor.
Ortaklığın giderilmesi davası,söz konusu taşınmaz üzerinde hak sahibi olan malikler arasında anlaşmazlıkların çıkmasını engelliyor.Medeni Kanunla düzenlenen davada Medeni Kanunun 699.madde esas alınıyor. Bu dava sonucunda paylar paydaşlara eşit olarak bölünebiliyor.Eğer bölünmesi mümkün olmuyorsa tüm ortakların onay vermesiyle satılabiliyor.
Ortaklığın giderilmesi davasında ödenmesi gereken bazı masraflar bulunuyor.Paylar oranında, yargılama giderleri ve vekalet ücreti, taraflara payları oranında yükletiliyor. Bu davalarda vekili bulunan tüm taraflar yararına avukatlık ücreti taktiri gerekiyor. Vekili olanın davacı veya davalı safhında olmasının bir önemi olmuyor.
Ortaklığın giderilmesi davası harcı 2015!
Bir gayrimenkulün satış sureti ile ortaklığın giderilmesinde, satış bedeli üzerinden binde 6 harç alınıyor.Harç hesaplamasında taşınmazın keşifte belirlenen değeri değil, satış bedeli dikkate alınıyor.
Taşınmazın hissedarla arasında taksimine dair olan hükümlerde, taksim edilen taşınmazın değeri üzerinden binde 2,4 oranında nispi harç alınıyor.
İzale-i şuyu davası hangi mahkemede açılır?
Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com