03 / 05 / 2024

Ortaklığın giderilmesi davası nedir?

 Ortaklığın giderilmesi davası nedir?

Bir gayrimenkule ortak mülkiyet olarak sahip olan hissedarların malları paylaştırılabiliyor yada satılabiliyor.Peki ortaklığın giderilmesi davası nedir?Ortaklığın giderilmesi davası nasıl açılır?İşte ortaklığın giderilmesi davası..


Ortaklığın giderilmesi davası nedir?

Ortaklığın giderilmesi diğer bir adıyla izale-i şuyu davası,paylı mülkiyete sahip olan fakat bu mülkiyetin devam ettirilmesini istemeyenlerin açtığı dava olarak tanımlanabiliyor.


Medeni Kanununda da belirtildiği gibi ortaklığın giderilmesi için açılan davada mallar aynen paylaştıramıyorsa satılması söz konusu olabiliyor.Ortak giderilmesi davasında temel amaç ortaklar arasında çıkan anlaşmazlıkların ve uyuşmazlıkların mahkeme yolu ile ortaklıklarının giderilerek çözülmesi oluyor.


Ortaklığın giderilmesi davasında dava açma hakkı paydaşlara ait oluyor.Türk Medeni Kanununa göre paydaşlardan her biri malın paylaşılmasını isteyebiliyor. Bu maddeye göre paydaşlığın giderilmesi davası açabilecek kişiler taşınmaz malın paydaşı olan kişiler oluyor.


Ortaklığın giderilmesi davası için gayrimenkulün bulunduğu yerin mahkemesinin kesin yetkili olduğu kanunla belirtiliyor. Hakkında paydaşlığın giderilmesi davası açılacak olan gayrimenkulün hangi il ya da ilçe sınırlarında ise o yer sulh hukuk mahkemesi yetkili oluyor. 

 

Sulh hukuk hakimliği’ne yapılan müracaat ile hukuki süreç başlıyor. . Mahkeme öncelikle ortaklığın giderilmesi istenen taşınmazın taksim edilebilir olup olmadığını inceleniyor. 


Taşınmazın imar durumu, hisse ve hissedarların sayısı gibi etmenlere bakarak, paylaştırma sureti ile her bir paydaşa müstakil bir parça düşebilecekse, paylaşımı seçiliyor,eğer düşmüyorsa ve paylaşım uygun değilse  satışına karar veriliyor.



İzale-i şuyu davası avukatlık ücreti 2015!



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com