03 / 05 / 2024

Ortaklığın giderilmesi davası ne kadar sürer?

 Ortaklığın giderilmesi davası ne kadar sürer?

Ortaklığın giderilmesi davasında paydaşlardan her birinin paylı taşınmazın bölünmesi yada satılması için dava açma hakkı bulunuyor.Peki ortaklığın giderilmesi davası ne kadar sürer?İşte ortaklığın giderilmesi davası..


Ortaklığın giderilmesi davası ne kadar sürer?

Ortaklığın giderilmesi davası diğer bir adıyla izale-i şuyu davası genellikle gayrimenkuller için açılıyor.bir gayrimenkul üzerinde paylı mülkiyete sahip olan vatandaşlardan her biri hukuki bir işlem gereğince veya paylı malın sürekli bir amaca özgülenmiş olması sebebiyle paylı mülkiyeti devam ettirme yükümlülüğü bulunmadıkça, malın paylaşılmasını isteyebiliyor.


Ortaklığın giderilmesi malın aynen bölüşülmesi veya pazarlık ya da artırmayla satılarak bedelinin bölüşülmesi biçiminde gerçekleştiriliyor.Paylaşma biçiminde uyuşma olmazsa, paydaşlardan birinin istemi üzerine hâkim, malın aynen bölünerek paylaştırılmasına, bölünen parçaların değerlerinin birbirine denk düşmemesi hâlinde eksik değerdeki parçaya para eklenerek denkleştirme sağlanmasına karar veriliyor.


Söz konusu malın bölme istemi durum ve koşullara uygun görülmezse ve özellikle paylı malın önemli bir değer kaybına uğramadan bölünmesine olanak yoksa, açık artırmayla satışa hükmolunuyor. Satışın paydaşlar arasında artırmayla yapılmasına karar verilmesi, bütün paydaşların rızası gerekiyor.


Ortaklığın giderilmesi davası sulh hukuk mahkemelerinde açılıyor ve davada yetki taşınmaz hangi il ya da ilçe sınırlarında ise o yer sulh hukuk mahkemesine ait oluyor.Ortaklığın giderilmesi davası açmak isteyen paydaşın bir dilekçe ile bu mahkemeye müracaat etmesi gerekiyor.


Hukukî bir işlemle en çok on yıllık süre ile paylaşmayı isteme hakkı sınırlandırılabiliyor. Taşınmazlarda paylı mülkiyetin devamına ilişkin sözleşmeler, resmî şekle bağlıdır ve tapu kütüğüne şerh verilebiliyor.

Uygun olmayan zamanda paylaşma isteminde bulunulamıyor.



İzale-i şuyu davasının şartları nelerdir?



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com