19 / 04 / 2025

Ortaklığın giderilmesi davası ne demek?

Ortaklığın giderilmesi davası ne demek?

İzale-i şuyu olarakta bilinen ortaklığın giderilmesi davası taşınır ya da taşınmaz mallar için bağlı bulunulan Sulh Hukuk Mahkemelerinde açılabiliyor.Peki ortaklığın giderilmesi davası ne demek?


Ortaklığın giderilmesi davası ne demek?

Ortaklı mallarda, ortaklar arası anlaşmazlık çıkınca, ortaklığın devlet eliyle ortadan kaldırılması yöntemine 'izale-i şuyu' yani ortaklığı giderme adı veriliyor.


Gayrimenkul üzerinde hak sahibi olan malikler arasında anlaşmazlıkların çıkmasını engellemek için oluşturulan davaya da ortaklığın giderilmesi davası deniyor. Bu davada temel amaç ortaklar arasında çıkan anlaşmazlıkların ve uyuşmazlıkların mahkeme yolu ile ortaklıklarının giderilerek çözülmesi oluyor.


Ortaklığın giderilmesi davasında dava açma hakkı ortaklara ait oluyor. Türk Medeni Kanunu 698/I’e göre ortaklardan her biri malın paylaşılmasını isteyebiliyor.  Bu maddeye göre paydaşlığın giderilmesi davası açabilecek kişiler gayrimenkulün ortağı olan kişiler olarak biliniyor. 


Ortaklığın giderilmesi davasını paydaşlardan her biri ayrı ayrı açabileceği gibi birden fazla ortak diğer ortaklara karşı da açabiliyor. Davalı durumunda olan ortakların da davacılar gibi taşınmazdaki ortaklığın ne şekilde giderilmesi gerektiğine ilişkin talepte bulunma hakları bulunuyor.


Söz konusu dava masraflarını her bir ortak için payları kadar karşılamak durumunda kalıyor. Bu davalar paydaşlar dışında üçüncü kişilere açılamıyor.


Ortaklığın giderilmesi davasında mahkeme, ortak olan malın ortaklar arasında payları oranında paylaştırılmasına karar veriyor.Gayrimenkul bölünemeyecek ise açık arttırma usulüyle satılıyor ve satış bedeli paydaşlar arasında bölüştürülüyor. Bu şekilde ortaklık giderilmiş oluyor.

Ortaklığın giderilmesi davası ne kadar sürer?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com