İzale-i şuyu davası, taşınmaz malın paylaşımı noktasında tarafların uzlaşamaması nedeniyle açılıyor.Söz konusu dava için Sulh Hukuk Mahkemesine başvurulması gerekiyor.Peki izale-i şuyu davası avukatsız açılır mı?
İzale-i şuyu davası avukatsız açılır mı?
İzale-i şuyu davası,taşınmaz üzerinde hak sahibi olan malikler arasında anlaşmazlıkların çıkmasını engellemek için açılıyor.Paylaşmayı isteme hakkı, hukuki bir işlemle en çok on yıllık süre ile sınırlandırıyor. Taşınmazlarda paylı mülkiyetin devamına ilişkin sözleşmeler, resmi şekle bağlıyor ve tapu kütüğüne şerh verilebiliyor.
Paydaşlığın giderilmesi davaları paylı veya elbirliği mülkiyetine konu taşınır veya taşınmaz mallarda paydaşlar arasında mevcut birlikte mülkiyet ilişkisini sona erdirip ferdi mülkiyete geçmeyi sağlayan iki taraflı taraflar için benzer sonuçlar doğuran davalar oluyor.
Paydaşlığın giderilmesi davasını paydaşlardan biri veya bir kaçı diğer paydaşlara karşı açıyor. Davada bütün paydaşların yer alması gerekiyor. Paydaşlardan veya ortaklardan birisinin ölmesi halinde alınacak mirasçılık belgesine göre mirasçılarının davaya katılmaları sağlandıktan sonra işin esasının incelenmesi gerekiyor.
İzale-i şuyu davası avukatsız açılır mı?
Dava açarken avukat tutmak zorunlu olmuyor.Fakat hukuk konusunda bilgi sahibi olmayan kişinin mutlaka avukata başvurması gerekiyor.Mali durumu avukat tutmaya müsait olmayanlar bulunduğu il barosuna başvurarak size Adli Yardım kapsamında avukat atanmasını talep edebiliyor.
Avukatlık Kanununun 164. maddesinin 4. fıkrası doğrultusunda tarife gerçekleştirilecek olan akdi avukatlık ücreti belirlenmesinde sadece asgari değerin hesaplanmasında dikkate alınıyor. Diğer hususlar Avukatlık Kanunundaki hükümlere tabi oluyor. 2015 yılı izale-i şuyu avukatlık ücreti şu şekilde:
-Ortaklığın giderilmesi için satış memurluğunda yapılacak işlerin takibi için 550,00 TL
-Ortaklığın giderilmesi ve taksim davaları için 1.100,00 TL'dir.
İzale-i suyu satışı nasıl yapılır?
Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com