03 / 05 / 2024

Ortaklığın giderilmesi davası nasıl açılır?

 Ortaklığın giderilmesi davası nasıl açılır?

Gayrimenkuller üzerinde ortak paya sahip olan vatandaşlar söz konusu gayrimenkulün paylaşımı için dava açabiliyor.Peki ortaklığın giderilmesi davası nasıl açılır?Ortaklığın giderilmesi dava dilekçesi nasıl yazılır?


Ortaklığın giderilmesi davası nasıl açılır?

Bir gayrimenkul üzerinde pay sahibi olan kişiler söz konusu gayrimenkulün paylı mülkiyeti devam ettirme yükümlülüğü bulunmadıkça, malın paylaşılmasını isteyip dava açabiliyor.


İzale-i şuyu davası olarak da bilinen ortaklığın giderilmesi davası, bir taşınmaz maldaki ortak mülkiyet veya kullanım hakkının ortaklar arasında paylaşılması veya satılması suretiyle sona erdiriliyor.


Söz konusu dava ile ortaklar arasında çıkan anlaşmazlıklar ve uyuşmazlıklar mahkeme yolu ile ortaklıkları giderilerek çözülüyor.Taşınmaz bölünebiliyorsa mahkeme tarafından taşınmazın aynen paylaştırılmasına, aksi durumda açık arttırma yolu ile satılmasına karar veriliyor.


Ortaklığın giderilmesi için mahkemeye bir dilekçe ile başvuruda bulunulabiliyor. Ortaklığın giderilmesi davası dilekçe örneği aşağıda yer alıyor:


Ortaklığın giderilmesi davası dilekçe örneği..



………………... SULH HUKUK HAKİMLİĞİ'NE


DAVACILAR : 



DAVACI  VEKİLİ : 



DAVALI : 



DAVA KONUSU : İzaleyi Şuyuu- (Ortaklığın-Paydaşlığın giderilmesi) talebinden ibarettir.


OLAYLAR :

1. …………..-İli, ……………….. İlçesi, ……………….. mahallesinde kain ve tapunun …./… Ada, …. Parsel sayılı ve tamamı ……………… m2 bulunan gayrimenkul üzerinde davalılar …………….. ve ………………. Belediyesi ile müvekkilim olmak üzere üç kişinin hissedarı olup, bu yer hakkında hissedarlar arasında çok defa girişimde bulunulmuş olmasına rağmen rızası taksim hususunda bir anlaşma sağlanmamıştır.

2. Duruşmaların yapılarak rıza-i taksim ve fiili taksim konusunda anlaşma sağlanamadığından satış suretiyle şüyuun izalesini talep etme zorunluluğu doğmuştur.


HUKUKİ SEBEPLER : Medeni Kanun m. 698 ve ilgili diğer hükümleri, Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu ve ilgili sair mevzuat.


SUBUT DELİLLER : Tapu kaydı, bilirkişi, keşif, tanıklar ve gerektiğinde her türlü hukuki deliller.


SONUÇ ve TALEP : Netice olarak yukarıda ada ve parsel sayıları ve yüzölçümü gösterilen gayrimenkul üzerinde hissedarlar arasında rıza taksim hususunda ittifak sağlanamadığından satış suretiyle zikrolun gayrimenkulun şüyuunun izalesini ve paydaşlığın giderilmesini saygıyla arz ve talep ederim


……/……/201…

Davacı Vekili


EK:

1.) Onanmış vekaletname örneği,

2.) Tapu kaydı



Ortaklığın giderilmesi davası nerede açılır?



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com