29 / 04 / 2024

İzale-i şuyu davası hangi mahkemede açılır?

 İzale-i şuyu davası hangi mahkemede açılır?

Paylı veya elbirliği mülkiyeti şeklinde tescilli taşınmazlarda ortaklığın giderilmesi amacıyla izale-i şuyu davası açılıyor.Peki izale-i şuyu davası hangi mahkemede açılır?İşte izale-i şuyu davasında yetkili mahkeme..


İzale-i şuyu davası hangi mahkemede açılır?

Taşınmaza ortak mülkiyet olarak sahip olan hissedarların mallarının taksim edilmesi veya mahkemece satılarak bedellerinin hissedarlar arasında payları nispetinde paylaştırılmasına ortaklığın giderilmesi yani izale-i şuyu deniyor.


Söz konusu taşınmazın paylaştırılamaması durumunda ise; ilgili gayrimenkul açık arttırma ile satışa çıkartılıyor. Satış sonrasında elde edilen gelir, hisse sahiplerine, hisseleri oranında dağıtılıyor. Böylece ortaklık giderilmiş oluyor.


Taksimin mümkün olmadığı durumlarda satışın söz konusu olabileceği Medeni Kanunu'nun 699. maddesinde belirtilmiştir; Madde 699: Paylaşma, malın aynen bölüşülmesi veya pazarlık ya da artırmayla satılarak bedelinin bölüşülmesi biçiminde gerçekleştirilir.


Paylaşma biçiminde uyuşma sağlanamazsa, paydaşlardan birinin istemi üzerine hâkim, malın aynen bölünerek paylaştırılmasına, bölünen parçaların değerlerinin birbirine denk düşmemesi halinde eksik değerdeki parçaya para eklenerek denkleştirme sağlanmasına karar verir.


Bölme istemi durum ve koşullara uygun görülmezse ve özellikle paylı malın önemli bir değer kaybına uğramadan bölünmesine olanak yoksa, açık artırmayla satışa hükmolunur. Satışın paydaşlar arasında artırmayla yapılmasına karar verilmesi, bütün paydaşların rızasına bağlıdır.


İzale-i davasının açılması için mahkemeye dilekçe yazılarak başvuru yapılması gerekiyor.izale-i şuyu davasında yetkili mahkeme Sulh Hukuk Mahkemesi oluyor.


Paydaşlığın giderilmesi davası için açılacak olan taşınmaz hangi il ya da ilçe sınırlarında ise o yer sulh hukuk mahkemesine müracaat etmek gerekiyor.


İzale-i şuyu davası avukatlık ücreti 2015!



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com