28 / 04 / 2024

İzale-i şuyu satışı nasıl yapılır?

 İzale-i şuyu satışı nasıl yapılır?

Ortaklığın giderilmesi anlamını da taşıyan izale-i şuyu için paylı mülkiyeti devam ettirmemek adına dava açılabiliyor.Peki izale-i şuyu satışı nasıl yapılır?İşte izale-i şuyu satışı..


İzale-i şuyu satışı nasıl yapılır?

Yasal esaslar gereğince, paylı mülkiyete sahip olan paydaşlardan her biri hukukî bir işlem gereğince veya paylı malın sürekli bir amaca özgülenmiş olması sebebiyle paylı mülkiyeti devam ettirme yükümlülüğü bulunmadıkça, malın paylaşılmasını isteyebiliyor.


Ortak taşınmaz malın paylaşması aynen mümkün olmuyor ise mahkemece satılarak bedellerinin paylaştırılacağı Medeni Kanunda belirtiliyor. İzale-i şuyu davasında temel amaç ortaklar arasında çıkan anlaşmazlıkların ve uyuşmazlıkların Sulh Hukuk Mahkemesine başvurulması yolu ile çözümlenmesi oluyor.


Medeni kanun hükmüne göre “Bölme istemi durum ve koşullara uygun görülmezse ve özellikle paylı malın önemli bir değer kaybına uğramadan bölünmesine olanak yoksa açık artırmayla satışa hükmolunur. Satışın paydaşlar arasında artırmayla yapılmasına karar verilmesi, bütün paydaşların rızasına bağlıdır.”


İzale-i şuyu satışı nasıl yapılır?


Paydaşlığın giderilmesi davası açılan taşınmazın koşullarına uygun bölüşme gerçekleşemiyorsa, paydaşlığın taşınmazın açık arttırmayla satışa sunulması yoluyla giderilmesine karar veriliyor. 

 

Menkul ya da gayrimenkuller hissedarları arasında taksim edilemez ise, paydaşlardan birinin ortaklığın giderilmesi talebi ile sulh hukuk hakimliği’ne müracaatı ile hukuki süreç başlıyor. Genellikle gayrimenkullerde rastlanan bir durum oluyor. 


Mahkeme öncelikle ortaklığın giderilmesi istenen şeyin taksim edilebilir olup olmadığını inceliyor. Teknik bilirkişileri görevlendiriyor.Taşınmazın imar durumu, hisse ve hissedarların sayısı gibi etmenlere bakarak, paylaştırma sureti ile her bir paydaşa müstakil bir parça (daire, arsa vs.) düşebilecekse, paylaşımı seçiyor, değil ise satışına karar veriyor.


İzale-i şuyu davası masrafları!



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com