Ev sahibi ile kiracı arasındaki anlaşmazlıkları gidermek için yapılan kira sözleşmesinde kira depozitosunun ne kadar olacağına ilişkin bilgiye yer verilmesi gerekiyor.Peki kiracıdan ne kadar depozito alınır?
Kiracıdan ne kadar depozito alınır?
Taşınmaz mal kiralamak isteyen kişinin ev sahibiyle yapılacak olan sözleşmede dikkat edilmesi gereken hususlar bulunuyor.Bunlardan birisi de depozito olarak karşımıza çıkıyor.
Ev sahibi ile kiralayanla arasında ev kiralanırken yapılan kontratta kira bedelinin yanında depozitonun da ne kadar olacağının belirtilmesi gerekiyor.Peki kira depozitosu ne kadar olur?
Söz konusu depozito bedeli 3 kira bedelini geçemiyor.Mesela 1000 TL kira bedeli olan bir taşınmaz için en fazla 3000 TL depozito alınabiliyor.
Eğer kira, 6 aylık veya yıllık gibi daha uzun süreler için ödeniyorsa, aylık miktarı hesaplanarak depozito tespit ediliyor. Kiracı depozitoyu bankaya hesap açarak konutun depozito bedelini yatırıyor.
Söz konusu depozito elden verilemiyor.Bankaya yatırılan depozitodan elde edilen faiz geliri de depozitoya ekleniyor. Banka, kira sözleşmesinin sona ermesini takiben yasal sürede depozitoyu ya 2 tarafın rızasıyla iade ediyor ya da icra takip sonucunu bekliyor.
Depozito bedeli hesabı ve ödemeleri ile ilgili esaslar Borçlar Kanunu kapsamında madde 342'de şu şekilde açıklanıyor:Konut ve çatılı işyeri kiralarında sözleşmeyle kiracıya güvence verme borcu getirilmişse, bu güvence üç aylık kira bedelini aşamaz.
Güvence olarak para veya kıymetli evrak verilmesi kararlaştırılmışsa kiracı, kiraya verenin onayı olmaksızın çekilmemek üzere, parayı vadeli bir tasarruf hesabına yatırır, kıymetli evrakı ise bir bankaya depo eder. Banka, güvenceleri ancak iki tarafın rızasıyla veya icra takibinin kesinleşmesiyle ya da kesinleşmiş mahkeme kararına dayanarak geri verebilir.
Kiraya veren, kira sözleşmesinin sona ermesini izleyen üç ay içinde kiracıya karşı kira sözleşmesiyle ilgili bir dava açtığını veya icra ya da iflas yoluyla takibe giriştiğini bankaya yazılı olarak bildirmemişse banka, kiracının istemi üzerine güvenceyi geri vermekle yükümlüdür.
Kira depozitosu geri alınır mı?
Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com